fbpx

Saznajemo koji su najčešći prekršaji na bh. saobraćajnicama

Na bh. saobraćajnicama skoro svakodnevno se dešavaju saobraćajne nesreće, ponajviše zbog nesavjesnih vozača koji ponekad ne poštuju ni osnovne propise.

Kako bismo saznali koji su to prekršaji koje vozači u BiH najčešće prave te koji saobraćajni znak najviše ne poštuju kontaktirali smo MUP Kantona Sarajevo (KS).

“Znak koji vozači najviše ne poštuju je ‘Zabrana zaustavljanja i parkiranja’”, naveli su za Fokus.ba iz ovog policijskog organa.

Ovaj problem proizlazi uglavnom iz nedostatka parking mjesta o čemu je portal Fokus.ba i ranije pisao, te stoga vozači ostavljaju vozilo i tamo gdje je stroga zabrana.

Kada je riječ o najčešćim prekršajima, na prvom mjestu se nalazi vožnja bez korištenja sigurnosnog pojasa. Naime, zbog ovoga su policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u toku 2017.godine kaznili 5.077 vozača.

Na drugom mjestu je korištenje mobitela u toku vožnje, sa 3.744 kažnjenih vozača.

Dalje slijede upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola, sa 2.250 kažnjenih vozača, upravljanje motornim vozilom bez važeće registracije (1.466) i upravljanje motornim vozilom u vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja (199), podaci su MUP-a KS.

Kada je riječ o visini novčanih kazni koje mogu biti izrečene u BiH, najveća iznosi 500 KM i to za onog vozača koji prouzrokuje saobraćajnu nezgodu, dok će se novčanom kaznom u iznosu od 400 KM kazniti vozač zatečen da upravlja motornim vozilom pod dejstvom alkohola preko 1,5 promila, te vozač koji prekorači brzinu preko 30 km/h od dozvoljene.

Fokus

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila