Početna Vijesti Savjet Evrope odobrio 11 miliona evra za psihijatrijske klinike u BiH

Savjet Evrope odobrio 11 miliona evra za psihijatrijske klinike u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvojna banka Savjeta Evrope odobrila je pozajmicu od 11 miliona evra vlastima u BiH namijenjenih za njegu psihijatrijskih bolesnika na šest klinika od kojih četiri u Republici Srpskoj i dvije u Federaciji BiH.

U saopštenju iz Razvojne banke Savjeta Evrope precizirano je da će pozajmicom biti finansirana izgradnja i modernizacija šest psihijatrijskih ustanova na Sokocu, kao i u Banjaluci, Modriči, Višegradu, te Sarajevu i Mostaru.

“Ovim će biti poboljšani uslovi za pacijenate, kao i za zaposlene. Očekuje se da će, osim medicinskog osoblja i 900 pacijenata u šest klinika, od pozajmice korist imati i hiljade drugih koji godišnje posjećuju te zdravstvene ustanove”, navodi se u saopštenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Razvojne banke Savjeta Evrope ističu da će objekti biti unaprijeđeni u skladu sa standardima EU i Svjetske zdravstvene organizacije.

U saopštenju se napominje da je cilj investiranja unapređivanje funckionalnosti zgrada, uz poseban akcenat na unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, gdje god je to moguće.

Iz Razvojne banke Savjeta Evrope naglasili su da ovo nije prva pozajmica BiH za zdravstvo. U posljednje dvije godine odobrena su dva projekta izgradnje centara za primarnu njegu i modernizaciju postojećih.

U saopštenju iz Razvojne banke Savjeta Evrope se navodi da je BiH u posljednjih nekoliko godina značajno investirala u zdravstvo, naročito u unapređivanje medicinskih objekata i opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu.

BiH, koja je članica Razvojne banke Savjeta Evrope od 2003. godine, imala je koristi i od finansiranja u drugim sektorima, kao što su mikrofinansije, socijalno stanovanje i modernizacija infrastrukture.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila