Početna Zdravlje Savjet banjalučkog fitnes trenera: Kako najzdravije izgubiti višak kilograma?

Savjet banjalučkog fitnes trenera: Kako najzdravije izgubiti višak kilograma?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ulazimo u dugi zimski period i vrijeme kada su trpeze povodom praznika pretrpane raznolikom hranom koja nerijetko utiče na naglo povećanje kilograma. Mnoge od nas niske temperature i kišni dani odvlače od fizičke aktivnosti. Sa željom da smršamo, rješenje gotovo uvijek tražimo na proljeće, primjenjujući brze dijete, medjutim, to se uvijek pokaže kao nezdravo i bez efekta. U razgovoru sa banjalučkim fitnes trenerom  Đorđem Đurićem, donosimo vam nekoliko savjeta o ishrani, treninzima i važnosti vođenja zdravog života.

“Iz svog dugogodišnjeg iskustva kao trener i neko ko se bavi profesionalno sportom, mogu da kažem da mnogobrojne dijete koje se danas nude, nisu dobar izbor, jer su kratkoročne. Ukoliko govorimo  isključivo o zdravom mršavljenju, to podrazumjeva usvajanje određenih navika, za koje je potrebno malo više vremena i istrajnosti.“, kaže Đurić, koji je trener u banjalučkom CrossBox Infinity studiju.

Osnovni koraci za početak su da se uvedu tri kompletna obroka, bez preskakanja. Na taj način ubrzavamo metabolizam i podstičemo sagorijevanje masti. Uz to, neophodan je i određen unos tečnosti, na primjer, osam čaša vode dnevno, što nam pomaže pri izbacivanju otpada i toksina iz organizma. Izbor namirnica je jako važan. Na stolu uvijek treba da se naleze meso, jaja, riba i svježe voće i povrće. Ono što treba izbjegavati su svakako gotove namirnice i prerađena hrana, kao i konzumiranje obroka iz restorana, jer se uglavnom spremaju u velikim količinama ulja.

Uz pravilnu ishranu, podrazumijeva se fizička aktivnost. Svako za sebe treba pronaći ono što mu najviše odgovara. Bilo da je to brzo hodanje, trčanje, vježbanje u teretani, plivanje ili slično – korisno je. Važan je kontinuitet i doslijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navike kao što su nepreskakanje doručka, korišćenje stepenica umjesto lifta, naručivanje limunade umjesto gaziranog pića i neodlaganje treninga za neki drugi ponedeljak, siguran su put do uspjeha.

Đorđe takođe navodi da ako nam se desi da “zabrljamo” ne trebamo biti strogi prema sebi, već nastaviti tamo gdje smo stali. Komad torte ili parče pice neće napraviti ogromnu štetu, ali trebamo biti svjesni da se na tom jednom parčetu trebamo  zaustaviti u određenom vremenskom periodu, i nastaviti sa treningom i zdravom ishranom kao jednim načinom života, dovodeći svoje tijelo i psihofizičko stanje u balans.

Sva odricanja zvuče komplikovano i zastrašujuće, ali prema našim ciljevima, motivaciju treba da pronađemo u sebi i da uživamo u procesu mršavljenja kako bismo bili zadovoljni i prije svega zdravi u bilo koje doba godine.

ATV

ASHA prodaja vozila