Početna BiH Sastanak čelnika BiH, Srbije i Hrvatske bit će održan danas u Mostaru

Sastanak čelnika BiH, Srbije i Hrvatske bit će održan danas u Mostaru

Iz Predsjedništva BiH saopćeno je kako će trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučić biti održan u podne.

Nakon toga planirano je da se Izetbegović, Čović, Ivanić, Grabar-Kitarović i Vučić sastanu sa ministrom vanjskih poslova BiH, ministricom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske i ministrom vanjskih poslova Republike Srbije.

U 14:25 na zajedničkoj konferenciji za novinare medijima će se obratiti članovi Predsjedništva BiH, te hrvatska predsjednica i srbijanski predsjednik.

Iz Predsjedništva BiH nisu precizirali koje će teme biti predmet razgovora na sastanku u Mostaru, no Čović je za Tanjugu kazao kako očekuje kontinuitet prethodnih razgovora, vođenih u Beogradu, a potom i u Zagrebu.

“Očekujem kontinuitet prethodnih razgovora, kako bi na neki način preduprijedili iskušenja koja su pred nama, zemljama Jugoistočne Evrope, kada je u pitanju evropski put i sve što je postavljeno pred nas, a posebice rješavanje medudržavnih pitanja. Tu, prije svega, mislim na granično pitanje”, rekao je Čović.

Ovo je, kako kaže, prilika da se kompletna evropska perspektiva zajednički razmotri i vidi kako jedni drugima mogu pomoći.

Čović je kazao kako će jedna od tema sastanka biti pitanje granice između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Klix
Dental Studio Prijedor