Srpska demokraska stranka /SDS/ sutra neće biti na sastanku koji je zakazao Demokrtaski narodni savez /DNS/ jer smatra da je preuranjen i nije pripremljen na adekvatan način, rekao je danas u Zvorniku predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

“Predložićemo partnerima u opoziciji da se sastanak prolongira za neko drugo vrijeme, nakon kvalitetne pripreme”, rekao je Šarović novinarima poslije sjednice Predsjedništva SDS-a.

On je ocijenio da određena pitanja i zahtjevi iz ovog poziva za sastanak o mogućoj zajedničkoj listi za opšte izbore 2022. godine nisu prihvatljivi za SDS.

Šarović smatra da SDS treba da daje određene inicijative i prijedloge s obzirom na njen značaj i poziciju budući da je predvodnik i najjača u opozicionom bloku, te je logično da i drugi o tom pitanju treba da vode računa.

Šarović je rekao da je u opoziciji neka vrsta utrkivanja za liderstvom potpuno neprihvatljiva, jer ako hoće da taže lidera u opoziciji, onda to, kako je istakao, ne može biti niko drugi izuzev SDS-a.

On je naveo da lider DNS-a Nenad Nešić može da formira neki novi blok ako misli da treba da provjeri snagu partije, što SDS ne priželjkuje jer smatra da je najbolje zajedno izaći na izbore u jednom opozicionom bloku.

Za izbore za gradonačelnika u Prijedoru je rekao da je SDS iskreno podržao kandidata DNS-a Gorana Predojevića.

Šarović je potvrdio da je Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji na sastanku rekao da je “najgora moguća Inckova odluka da namatne izmjene i dopune krivičnog Zakona”.

Šarović je rekao da je na Predsjedništvu SDS-a razgovarano i o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.