Početna BiH Sarajka, prva žrtva ratnog silovanja kojoj BiH treba isplatiti odštetu

Sarajka, prva žrtva ratnog silovanja kojoj BiH treba isplatiti odštetu

Ova je odluka značajna za moju klijenticu, jer ako ništa drugo, to su bile godine i godine suđenja. Deset godina je bilo mukotrpnog svjedočenja i hodanja po sudovima i konačno ima tu satisfakciju da sve nije bilo uzalud i da nije potpuno zaboravljena.

Ovako za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nedžla Šehić, advokatica žrtve silovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini komentariše prijedlog odluke državnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u kojoj njenoj klijentici BiH treba da isplati oko 15.000 eura odštete.

Gospođa A, kako je vodi pod pseudonimom nadležno ministarstvo tako bi mogla biti prva žrtva ratnog silovanja kojoj će BIH isplatiti odštetu.

Isplatu je naložio Komitet UN-a protiv torture 2019. godine.

Ova odluka donesena je nakon što je Sud BiH 2015. godine presudio da počinilac silovanja Slavko Savić, pripadnik Vojske Republike Srpske (RS) isplati žrtvi 15.340 eura u roku od 90 dana.

S obzirom da Savić to nije uradio, jer nije imao nikakvu imovinu, žrtva silovanja se žalila Komitetu UN-a protiv torture. Predmet je pokrenut 2017. godine, a konačna odluka je donesena dvije godine kasnije.

Za zločin silovanja 1993. godine u sarajevskoj opštini Vogošća, Savić je osuđen na osam godina zatvora.

Iz nadležnog ministarstva za RSE navode da bi njihov prijedlog odluke Savjet ministara BiH mogao da donese već na prvoj narednoj sjednici.

“BiH je obavezana da, osim materijalne reparacije i da se žrtvi ratnog silovanja, kao država službeno izvini, obezbijedi zdravstvenu i psihološku pomoć i niz sistemskih mjera u cilju provođenja Konvencije UN-a protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka”, kaže Šehić.

Iz Ministarstva za ljudska prava, a ni Savjeta ministara BiH, nije odgovoreno na upit, kada će biti sprovedene ove mjere koje se navode u Odluci Komiteta UN-a u slučaju gospođe A.

U BiH, prema podacima Amnesty Internationala, živi više od 20 hiljada preživjelih žrtava ratnog silovanja.