Početna BiH Sarajka pronašla opasnog pauka u sobi gdje borave djeca, stručnjaci kažu da...

Sarajka pronašla opasnog pauka u sobi gdje borave djeca, stručnjaci kažu da nije opasan (FOTO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na društvenoj mreži Fejsbuk velikom brzinom proširio se status jedne Sarajke koja je u svom stanu uslikala pauka i napisala da je, poslije konsultacije sa “stručnim ljudima iz oblasti”, utvrđeno da je u pitanju veoma otrovna misulena (missulena), koja inače živi u dalekoj Australiji.

Sarajka je napisala da je pauk pronađen u 3 ujutro u prizemlju porodične kuće, u dnevnoj sobi, gdje borave djeca, među kojima je i 21-mjesečna beba.

Ona ne može da kaže koliko dugo je pauk šetao po kući, ali ukućani su se prestravili kad su ga našli, pogotovo kad su saznali da je riječ o jako otrovnoj vrsti.

Profesor dr Suvad Lelo s Odseka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu kaže da ovako, samo na osnovu fotografije, smatra da je to vrsta Atypus Affinis, koja živi u cijeloj Evropi, pa i u BiH, i nije opasna za ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da meni dođe takav nalaz, da sam ga negdje uhvatio, ili da ga je neko uhvatio, ja bih ga poslao stručnjaku. U Bosni i Hercegovini ama baš nikada i niko nije radio pauke. Uvijek nam je neko ‘dolazio sa strane’, a pauke nam je radio jedan Makedonac”, kaže profesor Lelo.

On podsjeća i da u poruci na Fejsbuku stoji da je pauk s fotografije dug šest do sedam centimetara, a misulena jedva doseže tri centrimetra i eventualno može da se nađe u Velikoj Britaniji.

Profesor Lelo kaže da je u pitanju neslana šala.

U Bosni i Hercegovini smrtonosno otrovna vrsta je crna udovica, a profesor Lelo ističe kako se često nalaze pod tikvom, većinom na području Hercegovine.

Kurir

Dental Studio Prijedor