Početna BiH Sarajevo ubjedljivo najzagađeniji grad

Sarajevo ubjedljivo najzagađeniji grad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagađenost vazduha u pojedinim gradovima Federacije BiH i jutros je visoka i predstavlja opasnost za sve građane, a ubjedljivo najzagađenije je Sarajevo, gdje je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 413.

Prema podacima sa internet stranice “Zrak.ekoakcija”, ukoliko indeks prelazi 300 smatra se opasnim i može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, pa je tokom boravka napolju potrebno izbjegavati bilo kakve napore.

Veoma nezdrav indeks kvaliteta vazduha jutros u 8.00 časova izmjeren je u Ilijašu 350, Zenici 299 i Kaknju 229, što je okarakterisano kao opasan vazduh za osjetljivije kategorije građana, dok bi svi građani trebalo da izbjegavaju duži boravak na otvorenom.

Indeks kvaliteta vazduha jutros je nezdrav bio i u Jajcu 179, Lukavcu 168, Goraždu 166 i Tuzli 153, dok je umjereno zagađenje bilo u Banovićima, u kojem je vrijednost ovog indeksa iznosila 62.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, starija lica i djeca, lica sa respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom, nevedeno je na sajtu.

Vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u Federacije BiH, rečeno je Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.

cera - Sarajevo ubjedljivo najzagađeniji grad