Početna BiH Sarajevo ubjedljivo najzagađeniji grad

Sarajevo ubjedljivo najzagađeniji grad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagađenost vazduha u pojedinim gradovima Federacije BiH i jutros je visoka i predstavlja opasnost za sve građane, a ubjedljivo najzagađenije je Sarajevo, gdje je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 413.

Prema podacima sa internet stranice “Zrak.ekoakcija”, ukoliko indeks prelazi 300 smatra se opasnim i može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, pa je tokom boravka napolju potrebno izbjegavati bilo kakve napore.

Veoma nezdrav indeks kvaliteta vazduha jutros u 8.00 časova izmjeren je u Ilijašu 350, Zenici 299 i Kaknju 229, što je okarakterisano kao opasan vazduh za osjetljivije kategorije građana, dok bi svi građani trebalo da izbjegavaju duži boravak na otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indeks kvaliteta vazduha jutros je nezdrav bio i u Jajcu 179, Lukavcu 168, Goraždu 166 i Tuzli 153, dok je umjereno zagađenje bilo u Banovićima, u kojem je vrijednost ovog indeksa iznosila 62.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, starija lica i djeca, lica sa respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom, nevedeno je na sajtu.

Vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u Federacije BiH, rečeno je Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.