Početna Prijedorski region Sanski Most: Vodenica nakon 300 godina ostala na suhom

Sanski Most: Vodenica nakon 300 godina ostala na suhom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od rijetkih preostalih vodenica u Starom Majdanu, naselju udaljenom desetak kilometara od Sanskog Mosta, ostala je nedavno na suhom i bez vode koja bi pokretala mlinski točak.

 Dolazila inspekcija

Grupa mještana koji žive uzvodno od mlina, samovoljno je zatrpala rukavac kojim je voda tekla do vodenice kako bi, navodno, povećali protočnost rijeke Gračanice i spriječili izlijevanje i plavljenje okolnog zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodenica pripada Sedžidi Sarhatlić, a na ovom mjestu generacije mlinara više od 300 godina melju žito.

Prema njenim riječima, ostali mještani potpisali su peticiju i uputili je lokalnim vlastima kako bi se riješio ovaj problem i vodenica ponovo stavila u funkciju.

– Iako mlin već generacijama pripada našoj porodici, uvijek je bio dostupan svim mještanima, pa i komšijama iz susjednih sela. Tokom proteklog rata, mljelo se žito u ovoj vodenici i, zahvaljujući tome, nije zavladala glad – kaže Sarhatlić.

Dodaje kako su o svemu upoznali nadležne lokalne institucije te da su inspekcije izlazile na teren, ali da do danas ništa nije riješeno.

Tri rijeke

Prema riječima Osmana Sarhatlića, jednog od starijih mještana, kroz Stari Majdan protiču tri rječice Gračanica, Željeznica i Majdanuša i na njima je u prošlosti postojalo na desetine vodenica.

 Očuvati tradiciju

– Ovaj kraj bio je nekad poznat po mlinovima koji su mljeli žito, ali i po zanatskim i drugim radionicama u kojima se koristila vodena snaga. U Starom Majdanu u prošlosti je bilo mnogo kovačnica, a velike batove pokretala je vodena snaga. Nažalost, danas su preostala dva ili tri mlina, a od njih je ovaj najduže bio u funkciji. Bilo bi dobro da se problem riješi i da voda ponovo pokrene mlinski točak, jer bi se time očuvao i dio tradicije našeg malog mjesta – kazao je Osman Sarhatlić.

ASHA prodaja vozila