Početna Prijedorski region Sanski Most: Urar vlasnik sata za slijepe iz 1860. godine, koji savršeno...

Sanski Most: Urar vlasnik sata za slijepe iz 1860. godine, koji savršeno radi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanski urar Smail Ibrišagić Lipšo vlasnik je izuzetno vrijednog i raritetnog ručnog časovnika, koji je proizveden davne 1860. godine u Švajcarskoj, a konstruisan je za potrebe slijepih osoba.

Ibrišagić kaže da se radi o komplikovanom mehanizmu, izuzetno naprednom za svoje vrijeme, koji zvučnim signalima vlasniku javlja tačno vrijeme.

“Sat sam dobio na poklon od prijatelja iz Švajcarske i nisam odmah bio svjestan njegove vrijednosti. Tek kada sam ga otvorio i detaljno očistio uvjerio sam se da je riječ o pravom mehaničkom čudu”, objašnjava Ibrišagić za “Nezavisne”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako na satu postoji mala poluga koja, kada se aktivira, pomoću zvukova javlja tačno vrijeme.

“Zvuk koji otkucava sate drugačiji je od onog koji označava minute. Sat je namijenjen slijepim osobama, jer one ne vide već samo čuju. Vlasnik je u svakom trenutku, pomoću zvučnih signala, mogao dobiti informaciju koliko je sati i minuta”, priča ovaj sanski urar.

Dodaje kako je tokom pet decenija, koliko se bavi ovim zanatom, popravljao veliki broj satnih mehanizama, ali da je ovaj nešto posebno.

“Danas postoje specijalizirani časovnici za slijepe osobe, ali priznaćete u ono vrijeme ovo je bila izuzetno napredna tehnologija. Odmah se vidi da je načinjen od najkvalitetnijeg materijala, svi dijelovi su savršeno obrađeni i ukomponovani, oscilatori, zupčanici, opruge, sve to radi u perfektnom skladu i harmoniji. Testirao sam ga i uvjerio se kako savršeno pokazuje vrijeme bez minuta kašnjenja. Švajcarac bez mane”, objašnjava Ibrišagić.

rema njegovim riječima, radi se o ručno rađenom satu te dodaje kako bi danas, u vrijeme moderne i precizne tehnologije, teško bilo pronaći radionicu gdje bi se nešto slično moglo proizvesti.

“Uglavnom, mehanički satovi se danas prave od nekvalitetnih materijala, jer se radi mahom o serijskoj proizvodnji. Ti materijali su tako mekani da je mene svaki put, kada popravljam takav sat, strah pritegnuti šraf ili oprugu”, ističe urar.

Dodaje da se zainteresirao za vrijednost pomenutog sata te došao do informacije kako bi njegova vrijednost na tržištu mogla iznositi preko 10.000 eura. “Naravno, ni na kraj pameti mi ne pada da ga prodam jer je imati takav sat san svih urara, pa tako i moj”, kaže Ibrišagić.

ASHA prodaja vozila