fbpx

Sanski Most: Rijeka Sana i pritoke u porastu

Vodostaji Sane i njenih pritoka na području Općine Sanski Most od jučer se, kada su započele intenzivne padavine, nalaze u konstantnom porastu, ali situacija je i dalje pod kontrolom, informacije su iz Civilne zaštite. Jutros u osam sasti izmjeren je vodostaj Sane koji je iznosio 227 centimetara, a podsjećamo da je kritična tačka vodostaja 380 centimetara. U ovome trenutku najviše problema zadaju Zdena i Bliha, čiji vodostaji neprestano rastu. Tako je u naselju Zdena istoimena rijeka na jednom mjestu izlila iz korita i ugrozila nekoliko domaćinstava, dok se Bliha izlila na lokalitetu Alagića polje. Međutim, u oba ova naselja situacija je pod kontrolom. Također, veći problemi se bilježe i u naselju Naprelji gdje je lokalni potok nabujao i ugrozio jednu kuću. Ostali vodotoci su za sada u normalnim granicama, ali ono što brine jeste konstantni rast vodostaja Sanice, inače najvažnije pritoke Sane. Također, prema poslednjim informacijama vodostaj Sane, zbog obilnih kiša i voda koje se slijevaju raste i do 10 centimetara po satu pa se očekuje znatan porast u narednom periodu. U Civilnoj zaštiti ističu kako prate situaciju i da su spremni na hitnu reakciju ukoliko bude potrebno, a od ostalih institucija i građana se očekuje saradnja i pomoć ukoliko bude potrebno.

Stanje prirodne nesreće proglašeno je danas na sjednici Štaba civilne zaštite, a Sanski Most bi mogle pogoditi velike poplave poput onih iz 2014. godine. Prema prognozama Federalnog štaba Civilne zaštite i Hidrometeorološkog zavoda FBiH, zbog obilnih kiša nastaviće se rast vodostaja Sane i pritoka, a prema simulaciji koja je načinjena, visina vodostaja mogla bi doseći razinu od 570 centimetara, što je za oko pola metra više u odnosu na vodostaj iz 2014. godine. Scenario ne mora biti ovakav, ali je danas s pomenute sjednice upućen poziv građanima da poduzmu sve potrebne mjere u slučaju da dođe do poplava.

Također, donesene su mjere da se počne s izgradnjom odbrambenih nasipa na kritičnom dijelu vodostaja gdje se pretpostavlja da bi Sana mogla da se izlije iz korita. Ovom prilikom odlučeno je da za škole sutra bude neradan dan, dok će druge institucije raditi. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, pozvao je građane da ne paniče, ali da ovo upozorenje shvate ozbiljno. „Ma koliko to u ovome trenutku izgledalo nemoguće, obzirom da je nivo rijeke Sane još uvijek relativno nizak, očekujemo da će u narednom periodu doći do ozbiljnih promjena. Ovo su podaci koje smo dobili od Federalne uprave Civilne zaštite i Hidrometeorološkog zavoda BiH. Čitavi timovi iz Sarajeva koji će raditi skupa s nama u narednim satima poslati su i očekujemo ih u poslijepodnevnim satima. Građane pozivamo da pristupe spašavanju materijalnih dobara koja se mogu spasiti i da obezbjede dovoljno pitke vode i hrane u toku dana. Dovoljno je vremena pred nama da s eto uradi i ja se nadam da će ovo biti samo jedna dobra generalna proba. Međutim, upozorenja treba ozbiljno shvatiti jer je moguće da se ponovi scenario iz 2014. godine, pa čak da bude i viši nego tada. Najvažnije je da zaštitimo svakog našeg građanina i sve živote. Civilna zaštita i druge nadležne službe će raditi 24 sata, imamo čitave timove, ali sada je svaki građanin civilna zaštita i svi trebamo jedni drugima pomoći“, istakao je načelnik Hasanbegović.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila