Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ započelo je s isključenjem dužnika s vodovodne mreže i do sada je to urađeno sa 37 neurednih platiša, potvrdio je Mensur Islamović, direktor tog preduzeća. Islamović kaže kako već mjesec dana provode ovu akciju i skidaju vodomjere dužnicima koji imaju veća dugovanja.

Dodaje kako mnogi od njih koriste zakonske nedorečenosti, te da prinudne mjere naplate dugovanja u brojnim slučajevima nisu imale rezultata.

Prema njegovim riječima u narednom periodu akcija će biti nastavljena, a njome će biti obuhvaćeni i objekti kolektivnog stanovanja u kojima žive dužnici. Prema njegovim riječima potraživanja za neplaćene račune iznose preko 145 hiljada maraka, što stvara probleme u ekonomskom funkcionisanju.

Dodaje kako je tome glavna kočnica i cijena vode koja se nije mijenjala već punih 12 godina, dok su u međuvremenu svi troškovi poslovanja enormno poskupjeli. Pomenuto javno preduzeće u Sanskom Mostu upravlja sa 230 kilometara vodovodne mreže velikog promjera , te sa dodatnih 150 kilometara priključne mreže.