Početna BiH SANSKI MOST: Penzioner finansira obnovu puta u rodnoj grudi

SANSKI MOST: Penzioner finansira obnovu puta u rodnoj grudi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penzioner Mehmed Tufek (79), mještanin sela Tomina, koje je udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta, odlučio je sopstvenim novcem finansirati rekonstrukciju lokalnog puta u svom rodnom mjestu, a prema proračunu, vrijednost ovog projekta iznosiće između 26.000 i 27.000 maraka.

Tufek kaže kako se na ovaj potez odlučio kako bi olakšao život svojim komšijama i drugim mještanima, s obzirom na to da se radi o jednom od važnijih puteva koji vodi sve do centra sela.

Dodaje kako se na ovaj korak odlučio u pomen na preminulu suprugu te kako se nada da će i drugi, koji to mogu, slijediti njegov primjer. Predsjednik mjesne zajednice Tomina Hasib Kumalić ističe da je većina puteva u ovom selu rađena osamdesetih godina prošlog vijeka i da se nalaze u veoma lošem stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako se Tufek sam ponudio da izdvoji sva potrebna sredstva kako bi se novim slojem asfalta prekrilo 120 metara putnog pravca, te izgradila trotoarska površina. Ovaj penzioner kaže kako je punih 46 godina proveo radeći kao gastarbajter u inostranstvu, a prisjeća se kako je u svijet otišao kao golobrad mladić u gumenim opancima koji su bili vezani žicom.

“Radio sam u Sloveniji, a potom u Austriji i Njemačkoj. Obavljao sam razne poslove, bio sam rudar i građevinski radnik, gradio sam ceste i mostove po Njemačkoj i svojim radom i trudom zaradio golemi imetak. Sad sam na kraju životnog puta, pa neka ostane bar uspomena na mene”, kaže Tufek za “Nezavisne”.

Dodaje kako u starosti sada veći dio života provodi u rodnom kraju, koji je, kako kaže, najljepši na svijetu.

ASHA prodaja vozila