Početna Video Sanski Most odlučno protiv izgradnje Termoelektrane “Kamengrad” (VIDEO)

Sanski Most odlučno protiv izgradnje Termoelektrane “Kamengrad” (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Sanskog Mosta i opštinsko vijeće ovog grada odlučno su se usprotivili izgradnji Termoelektrane “Kamengrad” na području ove opštine.

Opštinsko vijeće održalo je i posebnu tematsku sjednicu 4. maja ove godine na kojoj su razmatrane aktivnosti vezane za TE “Kamengrad” Sanski Most i na njoj je donesen zaključak.

– Informacija o sprovedenim aktivnostima vezano za TE “Kamengrad” Sanski Most se prima k znanju i ubuduće nikakva aktivnost u vezi ove inicijative neće biti preduzeta bez saglasnosti Općštinskog vijeća i građana Sanskog Mosta – stoji u zaključku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Ovaj zaključak i stav ponovljen je i na javnoj raspravi o prostornom planu Unsko-sanskog kantona, koja je održana u avgustu u Sanskom Mostu i na kojoj se zahtijevalo da se iz plana izbaci izgradnja Termoelektrane “Kamengrad”.

Sjednici opštinskog vijeća i javnoj raspravi prethodila je peticija, koju je organizovalo Udruženje građana za bolji Sanski Most.  Za samo tri dana, peticiju je potpisalo više od 1 400 stanovnika Sanskog Mosta i mještana područja na kojima je planirana izgradnja ovog postrojenja.

– Peticija je imala uspijeha, to su i lokalni moćnici u Sanskom Mostu vidjeli. Svima je poznato da je ugalj iz Rudnika “Kamengrad” jedan od najštetnijih i da bi bio poguban za građane ne samo Sanskog Mosta, već bi i mnoge druge opštine na slivu rijeke Sane osjetile posljedice – istakao je Ermin Karić, predsjednik Udruženja građana za bolji Sanski Most.

Dodao je da bi, u slučaju bilo kakvih aktivnosti vezanih za termoelektranu, sve opet ponovili.

Redžo Kurbegović, zamjenik predsjedavajućeg Opštinskog vijeća Sanski Most ističe da je zaključak vijeća da se ne dozvoli izgradnja termoelektrane u Sanskom Mostu čvrst i da čisto sumnja da neko mimo zakonodavne vlasti može da sprovede tu aktivnost.

– Ovdje se ipak građani pitaju! – naglasio je Kurbegović.

Da vlasti u BiH moraju shvatiti da je došao kraj eri fosilnih goriva i da je vrijeme za ulaganje u obnovljive izvore energije, naglašavaju u Centru za životnu sredinu.

– Time ne samo da ćemo zaštititi našu prirodu, već prvenstveno i zdravlje stanovnika Bosne i Hercegovine, i sa druge strane poboljštati kvalitet života. Opštine i gradovi u Bosni i Hercegovini trebaju da slijede pozitivan primjer Sanskog Mosta. Ovo je jasan pokazatelj da se zajedničkom voljom vlasti i građana i građanki može doći do ostvarenja cilja – zaključila je Duška Kudra, koordinatorka programa Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu zajedno sa Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle sprovodi  kampanju “Stop prljavoj energiji – budućnost je obnovljiva”. Kampanja je nastala kao reakcija na neodgovorno i neodrživo upravljanje i planiranje energetskih sistema u Bosni i Hercegovini, koji se velikim dijelom oslanjaju na izuzetno opasan i prljav izvor energije – ugalj.

(Srpska Cafe)

ASHA prodaja vozila