Početna Prijedorski region Sanski Most: Obilježen Dan srednjoškolaca

Sanski Most: Obilježen Dan srednjoškolaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici se tri sanske srednje škole obilježili su danas Međunarodni dan srednjoškolaca. Srednjoškolci iz Sanskog Mosta, već tradicionalno, nekoliko godina unatrag obilježavaju obaj datum, a ove godine događaj je tematski posvećen odlasku mladih van granica Bosne i Hercegovine.

Centralni događaj ove godine održan je u malom parku pored rijeke Zdene, gdje se okupio veliki broj srednjoškolaca. Podsjetimo, 17. novembar se obilježava kao njihov međunarodni dan. Prvi put je održan 1941. godine u Londonu,a tradicija je nastavljena zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Europe pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski, što je na kraju i učinjeno.

Ove godine događaj je tematski posvećen odlasku mladih van granica Bosne i Hercegovine, buudći da su srednjoškolci prepoznali ovaj problem kako ključni za budućnost BiH. Poslije okupljanja u parku, srednjoškolci su održali priredbu s prigodnim sadržajima u holu srednjoškolskog centra te pokušali skrenuti pažnju građanima i poslati poruku da postoji njihov dan i da postoje njihova prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ASHA prodaja vozila