Početna Prijedorski region Sanski Most: Javna kuhinja pod sve većim pritiskom

Sanski Most: Javna kuhinja pod sve većim pritiskom

U uslovima kada je socijalno stanje u društvu sve teže, raste broj korisnika u javnoj kuhinji koja djeluje u sklopu Centra „Feniks“.

Razlog tome su aktuelna inflacija i enormna poskupljenja, što je dovelo do pada životnog standarda građana, te je sve više socijalnih slučajeva. U ovoj javnoj kuhinji raste broj korisnika, ali je još veći broj građana koji im se obraćaju sa zahtijevom da im se dodijeli jednokratna socijalna pomoć u prehrambenim artiklima ili drugim potrepštinama. Prema riječima Ahmedina Seferovića, socijalnog radnika koji rukovodi radom ove kuhinje, povećan broj korisnika direktna je posljedica sve težeg socijalnog položaja velikog broja građana.

Prema njegovim riječima, situaciju komplikuju svakodnevna poskupljenja hrane i životnih namirnica, što iziskuje i veća izdvajanja, a poseban problem su korisnici iz ruralnih područja. Većina materijalnih troškova ove javne kuhinje se pokriva samofinansiranjem te donacijama građana. Zbog toga što broj osoba koji traže usluge javnih kuhinja neprestano raste, biće potrebna i značajnija pomoć državnih institucija kako bi se zadovoljile osnovne socijalne potrebe sve većeg broja egzistencijalno ugroženih građana.

Sanartv