Humanitarna akcija u Sanskom Mostu, koja ima za cilj pomoći stradalom narodu Turske i Sirije, započela je danas i odvija se u Gradskoj sportskoj dvorani.

Već prvog dana prikupljena je značajna količina humanitarne pomoći. Podsjećamo da je odluka o organizovanju ove akcije donesena na jučer održanom sastanku načelnika Općine Sanski Most, Farisa Hasanbegovića, s predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice i humanitarnih organizacija.

Građani su se već prvog dana u velikom broju uključili u humanitarne aktivnosti, a u ovome trenutku najveći problem predstavlja nedovoljan broj volontera koji će prikupljati i razvrstavati pomoć. U ovome trenutku najpotrebnija je zimska garderoba, ćebad, posteljina, grijalice, cerade, šatori i ostale stvari.

Medžlis Islamske zajednice Sanski Most se među prvima uključio u ovu humanitarnu akciju te je u protekli petak, na sergiji, prikupljena velika novčana pomoć. Skupa s finansijskim donacijama koje se još uvijek uplaćuju prikupljeno je 72. 300 KM koje će biti upućene za pomoć stradalim područjima.

Građani Bosne i Hercegovine na mnogobrojne načine žele pomoći unesrećenim građanima Turske i Sirije, a mnogi su izrazili i želju da odu u razrušena područja i priključe se spasilačkim i humanitarnim timovima. Ipak, načelnik Hasanbegović upozorava da je za to potrebno isključivi odobrenje tamošnjih vlasti. Humanitarna akcija oko prikupljanja pomoći trajaće i u narednim danima, sve do subote i odvijaće se u periodu od 8 do 22 sata.

Interesovanje građana da sudjeluju u akciji je izuzetno veliko, a ovim putem još jednom se pozivaju potrebni volonteri i ljudi dobre volje da pomognu u ovim aktivnostima.