Početna Svijet Samo u Švedskoj: 2.000 eura za posao na kojem ne radite skoro...

Samo u Švedskoj: 2.000 eura za posao na kojem ne radite skoro ništa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vam se sviđa ideja da primate platu, a ne radite ništa, možda bi trebalo da pogledate ovaj oglas za posao u Švedskoj.

Umjetnički projekat, koji finansira vlada, ima za cilj da jednog srećnog kandidata zaposli u Geteborgu. Sve što zaposleni treba da radi jeste da se pojavi na željezničkoj stanici u određeno vrijeme i upali rasvjetu.

Nakon toga može da ide gdje hoće i radi šta hoće, ali na kraju smjene mora ponovo da se pojavi na stanici i ugasi svjetlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je najnevjerovatnije u cijeloj zamisli je da se pozicija garantuje do penzije sa platom od 2000 evra, godišnjom povišicom, godišnjim odmorima i uplatama u penzioni fond. Sve dok zaposleni ne nađe drugi posao, pozicija mu je zagarantovana do kraja života.

Sve je počelo prije dve godine kada raspisan konkurs za umjetnike koji su, za nagradu od 670.000 evra, morali da osmisle izgled željezničke stanice u Geteborgu. Umjetnici Simon Goldin i Jakob Senebi dobili su ideju da se novac od nagrade preusmjeri na radno mjesto čovjeka koji “ne radi ništa”.

Osnovali su čak i fondaciju kako bi izbjegli oporezivanje novca od nagrade, a zatim su sve uložili u dionice. Procjenili su da će zaposlenog moći da plaćaju “vječno” tj. da će za tu poziciju imati novca za sljedećih 120 godina.

Ipak, ova odluka nije naišla na oduševljenje jer su pojedini političari optužili umjetnike da rasipaju novac poreskih obveznika. Drugi su ih optužili da je ideja bezvezna. Zapravo, umjetnici se s tim slažu.

“Cijeli koncept da se neko pojavljuje svakog dana na poslu da bi samo upalio i ugasio svjetla je glup i neproduktivan, ali to je i suština ove naše ideje”, kažu.

(Alo.rs)