Početna Svijet Samo tri države na svijetu potpuno otvorene za turiste

Samo tri države na svijetu potpuno otvorene za turiste

Među njima se nalazi i jedna zemlja Balkana.

Za turiste su bez ikakvih ograničenja otvorena samo tri odredišta – Albanija, Dominikanska Republika i Kostarika, najnoviji su podaci Svjetske turističke organizacije – UNWTO.

Većina destinacija zatvorena je još od maja 2020. godine ili čak i duže. Jedno od tri ili oko 34 odsto svih odredišta u svijetu su djelimično zatvorena, a 36 odsto traži negativan rezultat testa na kovid po dolasku, u nekim slučajevima i u kombinaciji sa zahtjevom za karantinom.

Ipak, zbog pojave novih sojeva virusa, 42 odsto odredišta u svijetu uvelo je i posebna ograničenja za posjetioce iz odredišta sa zabrinjavajućim varijantama, od obustave letova i zatvaranja granica do obaveznog karantina.

Uz to, iz Svjetske turističke organizacije ističu da postoji i veza između brzine vakcinisanja i ublažavanja ograničenja, pa su tako odredišta koja imaju više stope imunizacije u boljem položaju za lagani povratak turizma, pišu Večernje novosti.

U tom oporavku ključnu ulogu imaju vlade kroz saradnju sa sektorima, upotrebu podataka i digitalna rješenja za sigurno putovanje i boravak, što bi uz globalno uvođenje vakcinisanja trebalo da dovede do porasta međunarodne mobilnosti, ali i ukidanja ograničenja tokom narednih nedjelja i mjeseci.

Najmanje zatvorenih destinacija je u Evropi

Prema podacima iz Svjetske turističke organizacije, Evropa je od 1. jula bila region sa najmanje zatvorenih destinacija – 13 odsto, za razliku od Azije i Tihog okeana, gdje je za međunarodni turizam zatvoreno najviše ili 70 odsto svih odredišta. U Sjevernoj i Južnoj Americi je za međunarodne turiste zatvorena petina mjesta, u Africi 19 odsto, a na Bliskom istoku 31.