Početna Biznis Šamar Googleu: Huawei kreirao svoj operativni sistem i nadigrao Ameriku

Šamar Googleu: Huawei kreirao svoj operativni sistem i nadigrao Ameriku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Huawei je registrovao ime Hongmeng za svoj operativni sistem zasnovan na Android platformi.


Novo ime će oduševiti mnoge korisnike ovog brenda jer u kineskoj mitologiji Hongmeng označava situaciju prije stvaranja svijeta.

Iako je nakon prvobitnog šoka Google objavio kako će nastaviti da pruža podršku Huawei pametnim telefonima do 19. avgusta, u kineskoj kompaniji već imaju spreman rezervni plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je predsjednik Ren Žengfej istakao, u Huaweiu su očekivali da će se ovako nešto dogoditi, pa su na vrijeme počeli s razvijanjem vlastitog operativnog sistema.

O kakvom se sistemu tačno radi mediji su do sada samo nagađali, no čini se kako bismo već ove godine mogli da ga vidimo uživo na pametnim telefonima.

Radi se o otvorenoj platformi koju bi trebalo prilagoditi različitim proizvodima u relativno kratkom vremenu. Nije zanemarljiva ni činjenica da je Hongmeng (navodno) tako osmišljen da sve Android aplikacije mogu da funkcionišu na njemu bez problema.

Iza Hongmenga stoji profesor s kineskog Univerziteta Đao Tong iz Šangaja Čen Haibo, koji ga razvija još od 2012. godine.

Konačna verzija trebala bi da bude kompatibilna sa Android aplikacijama na telefonima, računarima, tabletima, televizorima, ali i automobilima. Čak bi i vizuelno trebalo da bude veoma sličan kako bi se korisnici što brže i lakše prilagodili.

Večernje novosti

ASHA prodaja vozila