Početna Sport Sahranjen proslavljeni trener Ivica Osim

Sahranjen proslavljeni trener Ivica Osim

Fudbal spaja ljude. Tako su se i mnogi istaknuti sportisti danas okupili kako bi na vječni počinak ispratili legendarnog jugoslovenskog trenera Ivicu Osima.

Nakon što je u 11 časova održana komemoracija, tri sata nakon toga, na Gradskom groblju “Bare” u Sarajevu, održana je sahrana čuvenog Ivice Osima.

Čuveni trener preminuo je u 81. godini života. Dio karijere proveo je u Partizanu, koji je vodio u sezoni 1991/92. Sudeći prema riječima njegovog sina Amara, ostavio je veliku zaostavštinu u klubu.

Tu se našao veliki broj fudbalskih legendi, a ispraćaj koji je bio planiran sa stadiona “Grbavica” u 12.30 časova otkazan je zbog ogromne vrućine.

Na sahranu Osima, koji je preminuo 1. maja u austrijskom Gracu nekoliko dana prije 81. rođendana, došle su hiljade ljudi i oprostile se od legende BiH, jugoslovenskog i svjetskog fudbala.

Posljednji govor velikanu održao je čuveni bosanskohercegovački operski pjevač Ivica Šarić, a potom je muzičar Mustafa Čizmić Čizma otpjevao pjesmu “Grbavica” nakon čega je obavljena sahrana.

Ranije danas je održana komemoracija u prostorijama Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje su se riječi i djela popularnog Švabe prisjetili velikani jugoslovenskog fudbala.

“Osim je od glave do pete bio Željovac, Sarajlija i Bosanac. Željo ne bi bio Željo da nije bilo Osima. Dragi Švabo, tvoji Željovci te nikada neće zaboraviti”, poručio je predsjednik Željezničara Oro Ibrišimović.

Na sahranu legendarnog igrača, trenera i selektora su došli između ostalih i Dragan Stojković Piksi, selektor reprezentacije Srbije, legendarni fudbaler Partizana, Nenad Bjeković, ali i Zlatko Dalić, aktuelni šef stručnog štaba nacionalnog tima Hrvatske.

Pored njih, tu su i legendarni fudbaleri Željezničara Enver Hadžiabdić i Mehmed Baždarević, potom i nekadašnji kapiten Sarajeva Faruk Hadžibegić. Tu su se našli i velikani hrvatskog fudbala poput Zvonka Bobana, Zorana Vulića, Zlatka Vujovića i Alena Boksića, kao i Jasuhari Sorimači, tehnički direktor reprezentacije Japana.