Početna Biznis Sada i zvanično: Dodikova imovina vrijedi 3,5 milijardi KM

Sada i zvanično: Dodikova imovina vrijedi 3,5 milijardi KM

Ekonomista Svetlana Cenić u sinoćnjem izdanju Pressinga na N1 sumirala je 2022. godinu, ali se između ostalog, dotakla i bogatstva Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, rekavši da mu je EU bogatstvo procijenila na nevjerovatnih 3,5 milijardi KM. (1.790 000 000 €). Svi su to znali osim običnog naroda koji je mogao da nagađa.

Pitajući je da napravi listu najuspješnijih ljudi u Bosni i Hercegovini, Cenićeva je konstatovala da je to Dodik, ukoliko se kao mjerilo u obzir uzima novac.

“Dodik je, mislim, najbogatiji čovjek u BiH. Stranci su mu procjenjivali bogatstvo, nisam ja. Nemam te obavještajne podatke, niti svoje ‘pipke’ svugdje. Oni su mu procjenjivali bogatstvo i cifra je tolika da su mi oči ispale. Njegovo bogatstvo mu je, mislim, procijenjeno na 3,5 milijardi KM ( 1.790 000 000 € ). Tako kažu oni, ne ja. Ja se ograđujem, nisam mu ja brojala. To pitajte ove zapadne ambasade”, navela je Cenićeva.

Dalje je naglasila da, ipak, ne zna na kome se taj toliki novac vodi.

“To znaju oni koji mu prate trag, ali čim ste na onoj zanimljivoj OFAC-ovoj listi, onda vam prati tragove, zna se kada ste i karticu provukli, a ne nešto drugo. Oni su ga procijenili, ja nisam išla po njegovim vilama, a kažu da ima vilu po Budimpešti, da je komšija nekom Makedoncu, oni kažu, ja samo slušam”, dodala je.

Navela je da mu je toliko bogatstvo jednom prilikom procijenjeno i u Beogradu.

“Kada su bile nekakve priče o računima i sl., i kada su neki trebalo da završe na toj crnoj listi, pa da se to ne bi desilo, onda su oni pričali više, BIA je to provjeravala i onda su mu i oni procijenili to bogatstvo na otprilike tu cifru. Ja se ograđujem, oni su to procjenjivali vjerovatno na osnovu svih tih njegovih nekretnina”, zaključila je Cenićeva.

Podsjetimo, OFAC lista podrazumijeva ljude koji se nalaze na crnoj listi Mnistarstva finansija SAD, a na kojoj je Dodik. SAD su mu izrekle sankcije 2017. godine zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodiku je tada blokirana sva imovina na području SAD, dok su američkim državljanima zabranjeni transakcije i poslovanje sa njim.

Sankcije su mu proširene 2022. godine, zbog, kako su naveli, destabilizujuće koruptivne aktivnosti i pokušaja urušavanja Dejtonskog sporazuma.