Početna Politika SAD i Rusija dogovorile datum pregovora o sigurnosnim pitanjima

SAD i Rusija dogovorile datum pregovora o sigurnosnim pitanjima

Sudjelovat će u sigurnosnim pregovorima 10. januara 2021., potvrdio je u ponedjeljak Reutersu u ponedjeljak izvor iz Bajdenove vlade

Dužnosnici SAD i Rusije u jeku rastućih napetosti oko Ukrajine sudjelovat će u sigurnosnim pregovorima 10. januara 2021., potvrdio je u ponedjeljak Reutersu u ponedjeljak izvor iz Bajdenove (Joe Biden) vlade.

Vrlo je vjerojatno da će se i razgovori između NATO-a i Rusije održati 12. januara, a širi sastanak na kojem će uz Moskvu i Vašington, biti i neke evropske zemlje, dogovoren je za 13. januar.

Rusija, koja je uznemirila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine, objavila je svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

– Kada budemo sjeli i razgovarali, Rusija može predstaviti svoje brige, ali i mi ćemo predstaviti koje nas ruske aktivnosti zabrinjavaju – rekao je izvor iz Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće, koji je želio ostati anoniman.

Dodao je da nijedna odluka o Ukrajini neće biti donesena bez Ukrajine.

Američki predsjednik Džo Bajden u ponedjeljak je potpisao zakonski prijedlog prema kojemu planira osigurati 300 miliona dolara za podršku ukrajinskoj vojsci.

Vlada SAD, koja smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava invaziju na Ukrajinu, zaprijetila je “brutalnim sankcijama” ukoliko se to dogodi, ali Rusija osporava takve namjere.

avaz