Riječ o hakeru Jevgeniju Viktoroviču Gladkihu, rođenom u Rusiji, koji je kibernetički napao sisteme ulja rafinerija izvan Sjedinjenih Država i razvio zlonamjerni softver zbog kojeg su sigurnosni sistemi postali nefunkcionalni

Američki State Department objavio je da je raspisana nagrada do 10 miliona dolara svakome ko pruži informacije o hakeru Jevgeniju Viktoroviču Gladkihu, rođenom u Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Američki State Department dodjeljuje nagrade onima koji daju informacije o ruskom hakeru Jevgeniju Viktoroviču Gladkihu u okviru programa Nagrade za pravdu (RFJ)”, navedeno je u saopćenju State Departmenta.

Navedeno da je Gladkikh djelovao po nalogu ili pod kontrolom strane vlade.

“Nudimo nagrade do 10 miliona dolara za informacije u vezi s Gladkikhovim identitetom ili lokacijom. Gladkikh pomaže ili podržava kršenje Zakona o kompjuterskim prevarama i zloupotrebi, koji uključuje kibernetičke aktivnosti protiv kritične infrastrukture SAD-a”, dodano je u saopćenju.

Između maja i septembra 2017. Gladkikh je bio programer u Naučno-istraživačkom institutu Centra za hemiju i mehaniku ruskog Ministarstva odbrane, vodećoj istraživačkoj instituciji, a u saopćenju je navedeno da je Gladkikh, zajedno sa svojim partnerima, kibernetički napao sisteme ulja rafinerija izvan Sjedinjenih Država i razvio zlonamjerni softver zbog kojeg su sigurnosni sistemi postali nefunkcionalni.

Osumnjičeni je navodno dva puta 2018. pokušao pristupiti rafinerijama u zemlji, koje su bile u vlasništvu američke kompanije, ali bezuspješno.