Početna BiH Sa jednom diplomom tri zanata u rukama

Sa jednom diplomom tri zanata u rukama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svršeni osnovici u Srpskoj koji se u narednoj školskoj godini odluče da upišu smjer agroproizvođač učiće o cvjećarstvu, voćarstvu i povrtarstvu, dok će oni koji odaberu zanimanje bravar-zavarivač po završetku školovanja moći da rade oba posla, što nije bio slučaj prethodnih godina.

To, kao i još mnogi drugi noviteti obuhvaćeni su standardizacijom 54 od 106 zanimanja u 13 struka. Lista od 106 zanimanja usvojena je na osnovu Uredbe o standardima zanimanja, koju je donijela Vlada Republike Srpske s ciljem obrazovanja kadrova koji su potrebni tržištu rada.

Za standardizaciju zanimanja, u koju je, između ostalih, uključena i poslovna zajednica, zadužen je Republički pedagoški zavod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima direktora ovog zavoda Predraga Damjanovića, prije izrade standarda zanimanja urađena je revizija, tako da je došlo do spajanja više zanimanja u jedno.

– Pored smjerova agroproizvođač i bravar-zavarivač, koji ostaju zanimanja trećeg stepena, biće spojeni armirač i betonirac, kao i zubarski i stomatološki tehničar. Takođe, u novoj školskoj godini umjesto zanimanja obućar uvodi se modni obućar, kao i novi smjer tehničar modelar obuće – kazao je Damjanović.

Dodao je da nekih zanimanja više neće biti, a to su tehničar motornih vozila i vazduhoplovi tehničar.

– Standardizacija zanimanja je rađena sa poslovnom zajednicom, čija obaveza je bila da, prije svega, napravi profil zanimanja, kojim je, između ostalog, precizirano tačno radno mjesto – rekao je Damjanović.

Sljedeći korak je, istakao je Damjanović, inovacija nastavnog plana i programa za 54 zanimanja za koje su urađeni standardi kako bi bili u primjeni od naredne školske godine. Plan je, dodaje Damjanović, da standardizacija i preostala 52 zanimanja bude urađena ove godine.

Predsjednik Unije udruženja privrednika RS Saša Trivić rekao je da je napravljena analiza zanimanja, od promjena u tehnici i tehnologiji do vještina koje đaci treba da stiču.

– Kad završimo standardizaciju svih zanimanja, onda ćemo stvoriti uslove za ozbiljnu reformu srednjoškolskog obrazovanja, kako bi bilo zaustavljeno ili bar smanjeno školovanje profila koji nisu potrebni tržištu rada – kazao je Trivić.

Dodao je da su najviše potrebni profili u proizvodnji, na primjer u metalskom sektoru, poljoprivredi i drugim oblastima, sve zavisno od regije. S druge strane, Trivić kaže da su do sada neke škole u Srpskoj obrazovale profile učenika koji nisu potrebni tržištu rada, kao što su kovači, hemijski tehničari, rudari, jer više ne postoje fabrike poput “Incela” i “Unisa”.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području banjalučke regije Ljuban Bajić kaže da je, kao je u pitanju obrazovanje, najvažnije ići u korak sa vremenom.

– Obrazovanje je stalni proces reformi. Škole su tu da se prilagode promjenama i izvedu kadar potreban tržištu rada – kazao je Bajić.

Plan upisa

Sve srednje škole na području Srpske još krajem prošle godine dostavile su Ministarstvu prosvjete i kulture svoje prijedloge upisa u srednje škole u narednoj školskoj godini. Prijedlozi škola se razlikuju od mjesta do mjesta, pa je tako Srednjoškolski centar “Golub Kureš” u Bileći, na zahtjev poslodavaca, od ministarstva zatražio uvođenje novih zanimanja kao što je CNC i agroturistički tehničar.

glassrpske.com

Dental Studio Prijedor