Početna Svijet Sa dvije je znao periodni sistem elemenata, sa 17 je napustio fakultet:...

Sa dvije je znao periodni sistem elemenata, sa 17 je napustio fakultet: Ovo je novi najmlađi milijarder na svijetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime Austin Russell vjerovatno vam nije poznato, no sa samo 25 godina, ovaj momak iz Kalifornije novi je i najmlađi self-made milijarder na svijetu. Postao je to zahvaljujući svojoj kompaniji Luminar Technologies, startupu fokusiranom na stvaranje i komercijalizaciju tehnologije za autonomna vozila.

Osnivač i izvršni direktor Luminara Austin Russell jedan je od rijetkih koji su uspjeli steći bogatstvo u svijetu samovozećih automobila a on je i najmlađi samouki milijarder na svijetu, piše magazin Enterpreneur.

Kako je Austin Russell stekao bogatstvo?

Russell, koji se 2018. pojavio na listi Forbes 30 Under 30, usavršava Lidar, senzore koji pomažu samovozećim automobilima da “vide” svoju okolinu odbijajući laserski zrak od predmeta na njihovom putu a tehnologija je već osvojila kupce kao što su Volvo Cars, Daimler i Intelov Mobileye.

Izvještaj američke Komisija za vrijednosne papire procjenjuje da bi, iako će Luminar ove godine vjerovatno ostvariti prodaju od svega 15 miliona dolara, do 2026. ova kompanija mogla generisati najmanje 1,3 milijarde dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napustio fakultet

Prije nego što je postigao status milijardera, Russell je već imao nekoliko značajnih postignuća. Prema profilu koji je napravio Forbes, on je periodni sistem elemenata pamtio već s dvije godine. Kada je išao u šesti razred, uspio je povezati svoju Nintendo DS igraću konzolu s mobilnim telefonom nakon što su mu roditelji zabranili da je ima.

U dobi od 13 godina prijavio je svoj prvi patent: sistem za recikliranje podzemne vode koji sakuplja vodu iz prskalica i štedi je kako bi smanjio otpadne vode.

Umjesto da ide u srednju školu, tinejdžerske godine proveo je na Kalifornijskom univerzitetu na Laserskom institutu Irvine Beckman. Kasnije je primljen na Stanford da studira fiziku, ali je studij napustio nakon što je osvojio Thiel stipendiju od 100.000 američkih dolara da bi ubrzo osnovao Luminar.

Akcije porasle

Ne računajući naslijeđeno bogatstvo, Russell je jedan od rijetkih ljudi na planeti koji je zaradio milijardu dolara prije nego što je napunio 30 godina.

Wall Street Journal objavio je da su akcije Luminara porasle za približno 28% u četvrtak na gotovo 23 dolara na kraju, nakon javne ponude na prodaju, pa tržišna vrijednost kompanije sada iznosi približno 7,8 milijardi dolara.

Austin posjeduje 104,7 miliona dionica Luminara, što je oko jedne trećine kapitala. Na kraju trgovanja na Nasdaqu u četvrtak one su vrijedile 2,4 milijarde dolara.

Među investitorima Luminara je milijarder Peter Thiel, suosnivač PayPala, poznat po tome što nudi izvanrednim mladim ljudima stipendije od 100.000 američkih dolara da napuste fakultet i ostvare svoje snove. Na ovaj je način pomogao i Russellu da osnuje svoju kompaniju i bio mu je savjetnik otkako je napustio Stanford kako bi pokrenuo Luminar 2012. godine.

biznisinfo.ba

ASHA prodaja vozila