Početna BiH Sa bh. tržišta se povlače bombone uvezene iz Poljske

Sa bh. tržišta se povlače bombone uvezene iz Poljske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bombone “Kiss me” sa okusom limuna, maline i crne ribizle biće povučene sa tržišta Bosne i Hercegovine, jer je utvrđeno da sadrže previsok nivo Kvinolin žute boje i (e 104) i Tartrazina (E 102)

Naime, Agencija za bezbjednosthrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obaviještena da se BiH nalazi među zemljama u koje je distribuiran pomenuti proizvod koji ne odgovara propisima o prehrambenim aditivima i pružanju obavještenja potrošačima o hrani.

Kako su iz Agencije naveli, rizik koji stvara konzumacija ovg proizvoda, porijeklom iz Poljske, nije visok, ali ipak postoji uticaj na ljudsko zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema analizi, pomenute bombone sadrže 44,6 miligrama po kilogramu spornih supstanci, a dozvoljena je količina miligrama po kilogramu.

“Sve raspoložive informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti proizvoda Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima”, navodi se u saopštenju Agencije.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila