Tokom prošle godine s tržišta Bosne i Hercegovine povučeno je 33.630 komada proizvoda, od kojih je najviše povučenih proizvoda bilo porijeklom iz Kine, rekli su za “Nezavisne” u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH.

Prema njihovim riječima, ovi proizvodi su bili povučeni s tržišta Bosne i Hercegovine zato što nisu ispunjavali propisane sigurnosne zahtjeve i zato što su predstavljali ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača.

“Tokom 2021. godine povučeni su igračke, proizvodi za djecu, proizvodi za sport i rekreaciju, električna oprema, zaštitna oprema, kozmetička sredstva, laserski proizvodi i oprema za spremanje hrane, odnosno roštilji na čvrsta goriva”, naveli su u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH.

Istakli su da su u toku 2020. godine s tržišta BiH povučeni igračke, proizvodi za djecu, električna oprema, plutajući proizvodi za plivanje i rekreaciju, plutajuća pomagala, zaštitna oprema, kozmetička sredstva i laserski proizvodi.

“U 2019. godini s tržišta BiH povučene su sljedeće grupe proizvoda, i to: igračke, proizvodi za djecu, stolovi, električna oprema, plutajući proizvodi za rekreaciju i učenje plivanja, zaštitna oprema i laserski proizvodi”, naglasili su iz ove agencije.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banjaluke, kazao je za “Nezavisne novine” da je najbitnije od svega da potrošači nisu dovoljno informisani o broju kontrola uzorkovanih proizvoda koji se kontrolišu.

“Uskraćena su nam prava da se uopšte informišemo o tome. Mi se preko sajta Evropske unije svakog petka informišemo o tome koji proizvodi su zabranjeni i koji nisu bezbjedni za građane EU. Na takvu informaciju mi ne možemo da se pretplatimo ili je eventualno dobijemo od Agencije svakih mjesec ili nekada svakih sedam dana”, naglasio je Srdić.

Prema njegovim riječima, potrošači u ovoj situaciji moraju da uđu u sajt EU da provjere koji su proizvodi nebezbjedni po građane, a malo će ih to i učiniti.

“Moramo da apelujemo i na samu Agenciju za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine da radi u cilju preventivne informisanosti potrošača o nebezbjednim proizvodima na našoj teritoriji kako bi se lakše ti proizvodi i uklonili. Moramo da znamo da postoje nebezbjedni proizvodi, da znamo kako i kome da ih prijavimo, te da, ukoliko ih prepoznamo na policama, znamo kome da ih prijavimo kako bi oni bili uklonjeni s tržišta”, zaključio je Srdić.