Pomoćnik predsjednika Rusije i član ruske delegacija na pregovorima s Ukrajinom Vladimir Medinski oglasio se nakon druge runde pregovora te je naglasio kako su Rusija i Ukrajina uspjele naći razumijevanje o nekim pitanjima.

Medinski je potvrdio kako su Rusija i Ukrajina za sada dogovorile uspostavljanje humanitarnog koridora za izlazak stanovništva iz ratom zahvaćenih dijelova, ali je također naglasio kako se tokom pregovora razgovaralo i o drugim pitanjima.

“Detaljno smo razgovarali o humanitarnim, vojnim i pitanjima budućeg političkog rješenja ovog sukoba”, rekao je Medinski.

On je takođe drugu rundu pregovora s ukrajinskom delegacijom nazvao značajnim napretkom.

Povodom pregovora oglasili su se i drugi članovi ruske delegacije. Dio pregovaračkog tima, Leonid Slucki, izjavio je kako će sporazumi između Ruske Federacije i Ukrajine ubrzo biti fiksirani na najvišem mogućem nivou.

“Sporazumi s Ukrajinom mogu u budućnosti zahtijevati i parlamentarne napore, uključujući ratifikaciju dokumenata”, rekao je Slucki.

Za sada, nije poznato kada će se pregovori između dvije strane nastaviti, ali ruska delegacija je navela kako će se odluka o datumu i mjestu treće runde pregovora oglasiti u narednim danima.

Rusija Rat u Ukrajini