Moskva je duboko zabrinuta zbog navoda o umiješanosti Srbije u prodaju oružja Ukrajini, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Moskva je zatražila od Beograda zvaničan stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno oružje iz Srbije, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

“Već smo zatražili od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegram kanala, ni kroz curenje informacija već putem zvanično saopštenog stava srpske strane”, izjavila je Zaharova, prenosi Beta pozivajući se na rusku agenciju TASS.

Ona je dodala da se činjenice moraju otkriti i na osnovu toga donijeti odgovarajući zaključci jer je u pitanju “izuzetno važna tema za bilateralne odnose”.

Zaharova je raniije danas izjavila da je Moskva duboko zabrinuta zbog navoda o umiješanosti Srbije u prodaju oružja Ukrajini.

“Pažljivo pratimo ovu priču, obratili smo pažnju na nedavnu raspravu o toj temi u skupštini Srbije. Informacija koje kruži, naravno, izaziva našu najdublju zabrinutost”, navela je ona u komentaru objavljenom na sajtu ministarstva.
Međunarodna trgovina

Prethodno su se u ruskim medijima i na Telegram kanalima pojavili navodi da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3.500 raketa za raketne sisteme “Grad”.

Kompanija Krušik je ove sedmice saopštila da ni na koji način nije povezana sa prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević negirao je u ponedeljak da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu.

“Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju, to je međunarodna trgovina. Za nas to može da bude interesantno obaveštajno, u smislu informacija, a ne zakonske obaveze ili regulative”, kazao je Vučević u skupštini Srbije, na pitanje zastupnika opozicije o tom slučaju.
Izvor: Agencije