Deseti je dan vojne operacije Rusije u Ukrajini. Rusija je proglasila zatišje u Ukrajini kako bi bio omogućen izlazak civila iz Marijupolja i Volnovahe, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

11.29 – Zelenski: Činimo sve da sporazum o koridorima funkcionise

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski istakao je da ukrajinska strana čini sve što je potrebno da obezbijedi humanitarne koridore, što je glavni prioritet i od čega, kako je istakao, zavisi kako će se pregovori sa Rusijom dalje odvijati.
11.07 – Mariupolj: Ruske snage ne poštuju prekid vatre
10. 09 – PejPal suspedovao pružanje usluga u Rusiji
9.50 – U Ukrajinu se iz inostranstva vratila 66.224 Ukrajinca

Ukupno 66.224 Ukrajinca vratila su se iz inostranstva u Ukrajinu kako bi se pridružili borbi protiv Rusije koja je započela specijalnu vojnu operaciju u toj zemlji, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

On je naveo da se radi o još 12 borbenih i motivisanih brigada, javio je Rojters.

“Toliko muškaraca se do sada vratilo iz inostranstva da brane svoje zemlju. To je još 12 borbenih i motivisanih brigada! Ukrajinci, mi smo nepobjedivi!”, poručio je Reznikov.

8.31 – Bojčenko: Biće moguće obezbijediti hranu i lijekove

Gradonačelnik Mariupolja, grada na istoku Ukrajine, Vadim Bojčenko izjavio je da će otvaranje humanitarnog koridora i prekid vatre u tom gradu omogućiti početak obnove infrastrukture – struje, vode i mobilnih komunikacija.

7.43 – Rusija proglasila zatišje, otvara humanitarhne koridore

Prekid vatre stupa na snagu danas u 10 časova po moskovskom, osnosno 8 po centralnoevropskom vremenu, navodi RIA Novosti.

7.37 – Senat SAD pozvan da razgovara sa Zelenskim

Senat Sjedinjenih Američkih Država pozvan je da razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim putem aplikacije Zum (Zoom), javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Predsjednik Ukrajine je bio u kontaktu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, ali ovo će biti prvi put da Senat kao cjelina američkog Kongresa razgovara sa ukrajinskim liderom otkako je počela ruska vojna intervencija u toj zemlji prije 10 dana.

Prošle nedjelje, ukrajinska ambasadorka u SAD Oksana Markarova sastala se sa članovima Senata i rekla da je njenoj zemlji hitno potrebno više zaliha za borbu protiv Rusije.