Rusija je obavijestila SAD o svojim planovima za izvođenje godišnjih vježbi nuklearnih snaga, saopćila je u utorak američka vlada, potez za koji Washington tvrdi da smanjuje rizik od pogrešne procjene u vrijeme “nepromišljene” ruske nuklearne retorike.

SAD su saopćile da očekuju od Rusije da izvrši probna lansiranja projektila tokom svojih godišnjih vježbi strateških nuklearnih snaga “Grom”, napominjući da je u prošlosti ispaljivala interkontinentalne balističke rakete.

Prema novom START ugovoru, Rusija je dužna unaprijed obavijestiti o takvim lansiranjima projektila, kažu američki zvaničnici.

“SAD su obaviještene, i kao što smo ranije istakli, ovo je rutinska godišnja vježba Rusije”, objavio je glasnogovornik brigadni general Ratnog zrakoplovstva Patrick Ryder na brifingu za novinare.

Ryder je odbio ponuditi više detalja.

Rusija je u utorak također iznijela Vijeću sigurnosti UN-a optužbe da se Ukrajina sprema upotrijebiti “prljavu bombu” na vlastitoj teritoriji, što su zapadni i ukrajinski zvaničnici odlučno odbacili kao dezinformaciju i izgovor za eskalaciju rata.

Zapadni zvaničnici izrazili su uvjerenje u njihovu sposobnost da uoče razliku između ruske vježbe i bilo kakvog Putinovog poteza da ispuni svoje ranije iznesene nuklearne prijetnje.