Početna Vijesti Ruše se naplatne kućice, koštale 3,5 miliona KM

Ruše se naplatne kućice, koštale 3,5 miliona KM

Dok se najavljuju milionske investicije i zaduženja za gradnju novih saobraćajnica u BiH, ima i onih koji plaćaju milione za rušenje. Naime, u toku je žalbeni postupak po tenderu vrijednom 1,3 miliona KM za izvođača radova za rušenje naplatnih kućica u blizini Laktaša.

Vozimo se iz Laktaša ka Banjaluci, magistralnim putem. Znak za plaćanje putarine zbunjuje, jer nismo na autoputu. Ni kućice, 500 metara niže nemaju rampu. Prolazimo bez pare i dinara….
I tako od 2013.godine. Izgradnja četiri naplatne kućice sa pratećom infrastrukturom koštala je dva miliona maraka.

Na njihovoj lokaciji u Glamočanima, česte su saobraćajne nezgode, poslednja sa smrtnim ishodom prije šest dana. Građani zbog svega apeluju na hitno uklanjanje.

Anketa

– Smetaju, naravno, ugrožavaju bezbjednost, davno je trebalo da se uklone. Šta da Vam kažem ovdje je sve kako ne treba pa i to.

– To je koštalo više ljudskih života, to bi treblo skloniti, Porušiti što prije.Čujem koštalo tri miliona, dva da se izgrade, porušiti treba, bez obzira na milione, ali ima ljudi da bi to srušili za 300.000.

– Žao mi je ljudskih života, milioni se mogu nadoknaditi, ali ako se vozi pošto su saobraćajni znakovi tu, mislim da ne bi trebalo biti problema prikom prolaska.

Možda ne zbog, ali kod naplatnih kućica uoči Nove godine život je izgubio jedan mladić. Treći je to smrtni slučaj u saobraćajnim nesrećama na ovoj lokaciji, za pet godina.

Nenad Nešić, direktor Puteva RS, preuzimanjem mandata 2016.godine preuzeo je i rješavanje apsurdnog problema sa tada već izgrađenim naplatnim kućicama.

“Dva miliona je otišlo za postavljanje kućica, a ako prođe ponuda Mg minda za uklanjanje biće to još milion i 300. Što je oko 230.000 KM manje nego što smo mi predvidjeli budžetom. (Ali ukupno više od tri miliona KM za kućice koje nisu služile ničemu?) Nažalost, tako je. Uz svo dužno poštovanje poginulom, želim da kažem da su kućice oblježene znacima”, kaže Nešić.

Ministar finanasija Zoran Tegeltija ne zna koliko će tačno miliona sve koštati, ali zna da je sve bilo u skladu sa zakonom.

“Koliko se ja sjećam da je bio zaključak policije i tužilaštva da su svi poslovi u vezi sa izgradnjom kućica bili u skladu sa zakonom, očigledno se danas pokazalo da su one nepotrebne”, ističe Tegeltija.

Nepotrebne kućice počele su da se grade 2011.godine, a trebale su biti naplatno mjesto na autoputu Banjaluka- Gradiška.

Za pet godina otkad postoje, ove naplatne kućice nisu svrsi služile ni pet minuta, ni pet sekundi. Rezultirale su sa uludo potrošenih tri i po miliona KM, te posredno ili neposredno izgubljena tri života. Epilog svega nisu dala tužilaštva, jer su sve istrage u vezi naplatnih kućica obustvljene.

N1

Dental Studio Prijedor