Početna BiH Rudari poručuju da će životima braniti jamu od koje prehranjuju porodicu

Rudari poručuju da će životima braniti jamu od koje prehranjuju porodicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 70 rudara jame Stranjani Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica i noćas je, drugu noć zaredom, provelo u jami, odakle ne žele izaći u znak protesta zbog likvidacije ovog pogona.

Podsjetimo, oko 150 rudara najprije je u ponedjeljak obustavilo proizvodnju zbog straha od likvidacije ovog pogona, a potom je pola njih, oko 75, rano juče sišlo u jamu i odbijaju izaći. Drugi dio komorata nalazi se u krugu pogona.

Rudari su jučer potpisali punomoć advokatu i pokrenuli kolektivnu tužbu protiv zeničkog Rudnika, koja bi mogla ugroziti poslovanje kompletnog rudnika, odnosno pogone Stara jama i Raspotočje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova dešavanja uslijedila su nakon što je objavljeno da se ovaj pogon planira ugasiti, te da “Elektroprivreda BiH” ne planira više ulagati u Stranjane.

Naime, odlučeno je da se rudari ove jame preraspodijele u Staru jamu i Raspotočje, međutim, s ovom odlukom rudari se ne žele pomiriti.

Smatraju da u Stranjanima još ima uglja, koji je, tvrde, najkvalitetniji, te da neko svjesno želi da ih ugasi kako bi prikrili velike investicije i gubitke napravljene u Raspotočju.

Komorati iz Stranjana razočarani su što ih u ovoj borbi ne podržavaju kolege iz druge dvije jame. Međutim, oni su poručili kako bi to učinili da se radi o otkazima, međutim, u situaciji kada se rudarima nudi opcija, izlaz iz situacije, i posao u Staroj jami i Raspotočju, u tom slučaju ih, poručili su, ne mogu podržati.

Do kada će rudari ostati u jami, niko ne zna. Jedno je sigurno, iako iznemogli i na izmaku snage, spremni su, kako su danas poručili, životima braniti jamu od koje prehranjuju porodicu.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila