Čak 90 miliona maraka slovenačkom “Vijaduktu” i još 10 miliona na ime troškova međunarodne arbitraže Republika Srpska bi trebala da isplati zbog odluka koje su donosili ministri i predsjednici vlada.

Predmet koji je u Vašingtonu pokrenut prije sedam godina dobio je svoj epilog prije nekoliko dana. Naime, Republika Srpska izgubila je 90 miliona maraka u arbitražnom sporu po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Iz Vlade RS su se do sada obratili javnosti samo šturim saopštenjem u kojem navode da će tražiti druge pravne mogućnosti.

Kako su ranije pisali mediji do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Viadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Slovenci su da posjetimo, prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu od par miliona evra, ali su u Vladi Republike Srpske to odbili, smatrajući kako je pravda na njihovoj strani.

Kako dogovora nije bilo “Vijadukt” 2016. godine pokreće postupak i traži odštetu od oko 100 miliona maraka.

Godinu dana kasnije Vlada Republike Srpske potpisala je sa Savjetom ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.

A šta sad?

Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba koji od početka prati ovu priču i koji je prvi objavio informaciju o epilogu spora kaže da se Vlada, koja je i najodgovornija u cijeloj priči ponaša potpuno ignorantski prema arbitražnoj odluci iz Vašingtona.

„Ono što je uočljivo jeste ignorantski odnos Vlade RS prema novcu građana Republike Srpske. Kao da se ovdje radi o 9.000, a ne 90 miliona KM. Sazivaju sjednicu Vlade nakon koje ne želite održati konferenciju za novinare da odgovorite na pitanja na koja je potrebno dati odgovore javnosti, ponašaju se kao da je riječ o privatnom preduzeću, a ne o izvršnoj vlasti u kojoj sjede najodgovorniji za cijeli ovaj ishod“, kaže Vukalić.

A odgovornost je podijeljena između više faktora koji su učestvovali u cijelom procesu u nekoliko faza.

„Tu tužilaštvo treba otvoriti proces i utvrditi ko su najodgovorniji ljudi. Prvo, utvrditi ko je odobrio koncesiju, što se desilo prije ove sadašnje vladajuće koalicije i zašto je ta koncesija odobrena ako nije bilo uslova. Drugo, da li je u skladu sa procedurama oduzeta koncesija ‘Vijaduktu’, kako je moguće da je poslije toga dodijeljena nova koncesija Hidroelektranama na Vrbasu, što je na kraju i dalo za pravo ‘vijaduktu? da utvrdi da je neosnovano njima oduzeta koncesija. i treća faza je da se utvrdi zašto je vlast odbila pregovore i mnogo povoljniju ponudu ‘Vijadukta’ za vansudskom nagodbom koja je iznosila nekoliko miliona maraka“, kaže Vukalić za BUKU.

U svakom slučaju, on naglašava da ukoliko ovdje nema elemenata nezakonitog pribavljanja imovinske koristi nekog od vršilaca vlasti u RS, sigurno postoji odgovornost u drugom krivičnom djelu, a to je nesavjesno poslovanje.

„Bježalo se od odgovornosti svjesno dovodeći RS i njene građane u opasnost da moraju platiti ovako visoku odšetetu zbog, u najmanju ruku, nemara. Neko je zaspao za volanom i nije uradio posao koji je trebao. Niz je odgovornih i tužilaštvo je na potezu da otvori istragu“, objašnjava naš sagovornik.

On dodaje i da priče vlasti da će pokušati da pronađe izlaz kroz druga pravna rješenja je samo bacanje prašine u oči, jer obje strane prije nego što uđu u međunarodni arbitražni spor potpisuju da će prihvatiti tu odluku kakva god da je ona.

„Ne postoji pravni lijek protiv ovakve odluke i njeno odlaganje će samo dodatno koštati građane RS. Na nama ostaje da utvrdimo ko je odgovoran za ovo i da se ti ljudi procesuiraju“, rekao je Vukelić.