Početna Prijedorski region Roditelji su protiv prijedloga prijedorskog gradonačelnika o spomeniku

Roditelji su protiv prijedloga prijedorskog gradonačelnika o spomeniku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji ubijene djece Prijedora, prema dosadašnjem izjašnjavanju, protiv su prijedloga prijedorskog gradonačelnika Milenka Đakovića da se u Prijedoru postavi spomenik “20. vijeka” posvećen svoj ubijenoj djeci od Prvog svjetskog rata do danas bez ikakvih imena, datuma.

Naime, roditelji se više od četiri godine zalažu da se u Prijedoru postavi spomenik na kojem bi se nalazila imena i prezimena 102 ubijene djece Prijedora i koliko su godina imala kada su ubijena u vrijeme agresije na našu zemlju.

Podsjećamo, 4. juna nakon niza opstrukcija, Đaković je primio Fikreta Bačića, predstavnika roditelja ubijene prijedorske djece kako bi razgovarali o spomeniku. I tada je Đaković dao svoj prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Detalje sa sastanka sam objavio na svojoj facebook stranici i tražio mišljenje roditelja, članova porodica, ubijene djece. Svi dosadašnji odgovori su protiv prijedloga gradonačelnika Prijedora. Oni nemaju ništa protiv izgradnje spomenika, međutim, svi postavljaju pitanje ko je taj ko će urediti te spiskove iz Prvog i Drugog svjetskog rata?! Ko je taj ko posjeduje validne i tačne podatke? I druga stvar, stav svih je da žele spomenik ubijenoj djeci iz minulog rata sa imenima i prezimenima djece i koliko su godina imala kada su ubijena – govori nam Fikret Bačić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora.

Naglašava kako je to i njegovo mišljenje i podsjeća da je najstarije dijete, u momentu kada je ubijeno, imalo 17 godina, a najmlađe je bila bila od tri mjeseca.

– Jedan kamen, komad betona, mermera, granita ne znači ništa ako na njemu ne stoji ime moje ubijene kćerke, mog ubijenog sina. To je bio moj stav od samog početka, međutim, ja nisam želio sam o tome da odlučujem, nego tražio mišljenje i ostalih roditelja koji se nalaze po svijetu. Planiram u toku naredne sedmice održati sastanak sa ovim roditeljima koji žive u Prijedor, kada ćemo donijeti konačnu odluku u pismenoj formi, koju ćemo dostaviti gradonačelniku i Skupštini grada. Nećemo odustati od svog cilja. Spomenik iz Drugog svjetskog rata postoji i njega treba restaururati, očistiti prostor oko njega – rekao nam je Bačić.

U Prijedoru je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 3.176 Bošnjaka i Hrvata među kojima je 256 žena i 102 djece, a iz ovog grada i okoline protjerano je 50.000 ljudi. Još se traga za 700 nestalih.

Fikretu Bačiću su u junu 1992. godine u prijedorskom naselju Zecovi ubijeni djeca, žena, brat, bratova djeca, majka, snahe, amidže, amidžići. Do danas traga za njih 29-ero.

ASHA prodaja vozila