Danas su predstavnici roditelja djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove na teritoriji Grada Banjaluka uputili dopis Gradonačelniku izražavajući duboku zabrinutost zbog nedostatka odgovora od strane Gradske uprave.

Ova reakcija dolazi nakon što su roditelji podsjetili na obećanja data javnosti na press konferenciji održanoj 12. juna 2024. godine.

“Očekujemo da Gradonačelnik i Gradska uprava ispune svoja obećanja i pruže odgovore na pitanja koja smo postavili”, izjavili su predstavnici roditelja a njihovov dopis upužen gradonačelniku prenosimo u cjelosti:

“Poštovani Gradonačelniče,

Nakon prekida ustaljenog načina komunikacije, iz nama nepoznatih razloga, i ignorisanja od strane Gradskog menadžera, obraćamo Vam se zvaničnim putem sa nekoliko pitanja.

1. Šta se dešava sa obećanjem da će se subvencije za djecu koja pohađaju privatne PU od 1. jula povećati na 100/300/500 KM, a od 1. avgusta na 150 KM? 1. jul je za nekoliko dana, a koliko smo informisani Odluka još uvijek nije objavljena u Službenom glasniku BL, pa se pitamo koliko je to uopšte onda izvodivo i da li je to bila samo medijska predstava i lažno obećanje? Mnogo roditelja nam se javilo privatno, ali i susreću nas na ulici i izražavaju sumnje, opravdane sumnje, da je ovo sve politička igra čiji su predmet naša djeca i mi sami. Tačnije, ne vjerujemo da će išta biti od svega ovoga nakon izbora.

2. Dogovarali smo da se o Rezoluciji i dodatnim prihodima raspravlja na vanrednoj sjednici, sa isključivo jednom temom – vrtići. Sada ste se ipak odlučili za redovno zasjedanje. Već smo ušli u posljednje dane mjeseca juna, a u javnosti nema vanredne, ali ni redovne sjednice. Šta je odlučeno na kraju i kada možemo očekivati raspravu u Skupštini na ovu temu?

3. Čeka se rješenje za slučaj PU Zvjezdica, a većina roditelja se predaju ili snalazi na druge načine. Roditeljima čija djeca pohađaju PU Zvjezdica je istekao rok za potpisivanje aneksa, zaključno sa 20.06.2024. Prema komentarima u javnosti, većina roditelja je potpisala aneks i to iz dva osnovna razloga: 1. nemaju alternativu, odnosno nemaju gdje da smjeste djecu dok oni obavljaju svoje poslovne obaveze, pa čak ni do oktobra, ukoliko vjeruju da će Grad ispuniti obećanje i obezbijediti mjesto za njihovu djecu; 2. možda i veći razlog, je taj što nemaju povjerenja u GU i obećanja o riješavanju ovog/ih problema. Jednostavno rečeno, ne vjeruju Vam.

Pokrenuli smo ovu borbu sa prvim i osnovnim ciljem, a to je da se ZAUSTAVI DISKRIMINACIJA. Sa odlukom da se prilikom upisa u JU Nataša 2 i JU Paprikovac 1 i 2, prednost daje djeci koja budu ispisana iz PU Zvjezdica, Vi ponovo vršite diskriminaciju nad djecom ovog grada i ovim putem apelujemo da to prestanete i da nađete drugi način za rješavanje ovog problema.

4. Kada je u planu da se Rebalans budžeta Grada za 2024. nađe u Skupštini i da se njegovim usvajanjem izmire dugovanja koja imate prema roditeljima na ime subvencija za prethodnu godinu? Rekli ste da nije politički trenutak za Rebalans, a mi Vas pitamo kada će biti? . Roditelji su ogorčeni zbog neizmirenja obaveza već duže od pola godine i to je jedan od razloga zbog čega ne vjeruju u iskrenost obećanja o povećanju i u konačnici izjednačavanju subvencija. Kako da vjerujete nekome ko vam nešto duguje duže od pola godine i ne pokazuje namjeru da se taj dug isplati?!

5. U slučaju da Odbornici u Skupštini ne podrže Rezoluciju, da li imate neko alternativno rješenje koje bi obezbijedilo ispunjenje obećanja o izjednačavanju subvencija?

Kao predstavnici roditelja koji su direktno komunicirali sa Vama i najviše vremena uložili u pronalaženju načina za izjednačavanje subvencija za sve PU koristimo ovu priliku da takođe iskažemo svoju razočaranost i skeptičnost da ste imali iskrene namjere i da ćete ostvariti obećanja koja ste iznijeli i u javnosti. Mi od svog cilja ne odustajemo i dalje ćemo se boriti, da li sa GU kao očekivanim saveznikom ili samostalno i/ili na suprotnim stranama.

Iskreno se nadamo da ćete u što kraćem roku odgovoriti na naša pitanja.

S poštovanjem,

Predstavnici roditelja djece koja pohađaju privatne PU n teritoriji Grada Banja Luka”