Početna BiH Roditelji insistiraju da im se dozvoli boravak uz bolesnu djecu

Roditelji insistiraju da im se dozvoli boravak uz bolesnu djecu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UKC RS zatražio je instrukcije od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Republičkog štaba za vanredne situacije po pitanju boravka roditelja uz dijete koje se liječi u Klinici za dječije bolesti za vrijeme trajanja pandemije izazvane korona virusom, rečeno je za Srpskainfo.

S obzirom na veliku zainteresovanost javnosti o svrsihodnosti mjere koja je na snazi, prim. dr Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC RS objasnio je da u ovoj Klinici na Odjeljenjima gdje su smješteni teški pacijenti sa ozbiljnom kliničkom slikom koja zahtijeva kompleksne dijagnostičke i terapijske procedure i dugotrajniju hospitalizaciju, zajedno sa djecom smještene su i majke.

Riječ je o sljedećim kategorijama: djeca oboljela od hematoonkoloških oboljenja, dijabetesa, djeca sa posebnim potrebama, majke dojilje i djeca do godinu dana starosti, i još neke kategorije npr. djeca sa stranim tijelom u respiratornom traktu jer to stanje predstavlja akutno stanje u pedijatriji, gdje ljekar procjeni da je neophodna pratnja majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kada je riječ o kratkotrajnim hospitalizacijama, trenutna epidemiološka situacija i činjenica da je potrebno čekati na rezultat PCR testa (nekad i 48h) roditelja nalagali su postupanje u interesu svih pacijenata u bolnici odnosno hospitalizaciju samo djece. Radi se uglavnom o liječenju u trajanju od jedan do dva dana i ta su djeca brzo otpuštena svojoj kući prije nego što roditelj dobije rezultat PCR testa. Mjere su uvedene isključivo zbog zaštite zdravlja djece koja se liječe u Klinici za dječije bolesti jer su odrasli često prenosioci bolesti i kao takvi mogu vrlo lako da unesu virus u Kliniku za dječije bolesti UKC RS – pojasnili su iz UKC.

Zdravstveni radnici Klinike za dječije bolesti UKC RS liječe djecu koja zahtjevaju medicinski tretman, a koja su pozitivna na novi korona virus.

– U Republici Srpskoj je do sada bilo više od 200 djece oboljelih od kovid-19 infekcije. Treba uzeti u obzir da Klinika za dječije bolesti UKC RS svakodnevno na intenzivnoj njezi ima oko deset pacijenta na respiratoru, oko deset hematoonkoloških pacijenata i u prosjeku 15-20 neonatusa-prijevremeno rođene djece. Za ovakve pacijente izloženost infekciji novog korona virusa može biti kobna – navodi se u odgovoru UKC RS za Srpskainfo.

Ove mjere su donesene u cilju spriječavanja ulaska virusa u Kliniku za dječije bolesti UKC RS i očuvanja zdravlja djece što je opšti interes koji je uvijek ispred pojedinačnog.

– Nadamo se da će epidemiološka situacija biti stabilnija kada će biti faktički omogućeno vraćanje starog sistema – poručili su iz UKC RS.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila