Početna Prijedorski region Rijeka Sana poribljena sa 10.000 komada mlađi potočne pastrmke

Rijeka Sana poribljena sa 10.000 komada mlađi potočne pastrmke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportsko ribolovno društvo “Devet rijeka” iz Sanskog Mosta obavilo je u proteklu subotu poribljavanje rijeke Sane i njenih pritoka sa 10.000 komada mlađi potočne pastrmke.

Poslije više godina, ovo je bilo prvo masovnije poribljavanje ovdašnjih rijeka, a treba istaći kako su Sanjani 5.000 komada mlađi pomenute riblje vrste dobili kao donaciju od Sportskog ribolovnog društva “Banjaluka” iz istoimenog grada, iz čijeg mrestilišta je i nabavljena riba.

“Ovo je prva faza poribljavanja naših rijeka, a već za desetak dana nabavićemo i pustiti odrasle jedinke potočne pastrmke spremne za reprodukciju, a potom, u završnoj fazi i kapitalne primjerke. Hvala našim kolegama iz Banjaluke, s kojima smo već ostvarili odličnu saradnju i komunikaciju”, kazao je Nirzad Karamujić, sekretar sanskog ribolovnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom događaju prisustvovao je i Bojan Šurlan, predstavnik banjalučkih ribolovaca, te istakao kako oni često dolaze ribariti na Sanu i njene pritoke.

“Zbog toga smo osjetili obavezu da i mi doprinesemo ovim aktivnostima i želja nam je da Sana i Vrbas budu rijeke prepoznatljive po brojnosti ribe”, kazao je Šurlan.

Inače, pomenuto sansko ribolovno društvo formirano je prije nekoliko mjeseci, nakon čega je dobilo pravo ribolovnog gazdovanja rijekom Sanom i njenim pritokama na period od deset godina. Prije njih u ovome gradu je punih 70 godina postojalo Sportsko ribolovno društvo “Sana”, ali se ugasilo zbog finansijskih dugovanja. U novom sanskom ribolovnom udruženju kažu kako žele nastaviti bogatu tradiciju ribolovačkog sporta u Sanskom Mostu, koju su baštinili njihovi prethodnici, te planiraju obnoviti i ponovo pokrenuti tradicionalna ribolovačka takmičenja, manifestacije i druženja koja su se održavala u prošlosti.

ASHA prodaja vozila