Početna BiH Ribolovac u Neretvi ulovio morsku ražu (FOTO)

Ribolovac u Neretvi ulovio morsku ražu (FOTO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladen Matuško iz Čapljine uhvatio je ražu ispod mosta na Tersani između Višića i Gabele, za koju ne postoje podaci da nastanjuje taj dio toka Neretve.

– To je bio splet okolnosti kada sam došao na Neretvu, dole ispod našega kako mi kažemo Tresanskoga mosta u samom plićaku sam zapazio neobičnu ribu. U prvi mah sam mislio da je list, naša riječna riba, ali kad sam se bolje zagledao vidim ima rep i pretpostavio da može biti raža, tj. morska riba koja se pojavila zajedno s lubinom u našim vodama u ljetom periodu. Neplanirano sam zagazio u vodu i nekako sam je uspio uhvatiti i kao dokaz ponijeti sa sobom, da ljudi vide – kaže o tom i za njega neuobičajenom ulovu.

Mladen dodaje da je raža tog dana bila jedini ulov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Na sreću ražu sam ponio, drugo ništa nisam uhvatio, pa sam se s ražom još mogao i pohvaliti – kaže Mladen, a zatim pola u zbilji, a pola u šali, primjećuje:

Za ovu vrstu nemam recepta, pa ne znam kako je pripremiti za jelo, vjerojatno ovi u Neretvi imaju, raspitaću se, jer kako je krenulo u Neretvi bi uskoro moglo biti više morske nego riječne ribe – rekao je on.

Informacija da je morska raža stigla do Višića iznenadila je i Josipa Vekića voditelj Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, koji o neuobičajenom ulovu kaže:

– Radi se o raži modropjegoj koje dosta ima na ušću Neretve, pa je očito krenula uzvodno, vjerovatno nekim klinom slane vode koji se probija prema unutrašnjosti. Inače, voli živjeti u mulju i pjesku, što je i vodi u Neretvu. Nalazili su je do Opuzena, nikad dalje, bar ja nisam čuo. Posebno je neobično jer je novembar, vodostaj dosta visok, a ona došla do Višića. Zaista neobično – zaključuje Vekić.

Radio Čapljina

ASHA prodaja vozila