Početna Prijedorski region Rezultati monitoringa kvaliteta vazduha

Rezultati monitoringa kvaliteta vazduha

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Automatska stanica za kontinuirano praćenje kvaliteta vazduha, nedavno instalirana na području Meteorološke stanice Prijedor, mjeri osnovne komponente zagađujućih materija u vazduhu.
Načelnik Odjeljenja za zaštitu životne sredine u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, Ranka Radić je izjavila novinarima da je prekoračenje graničnih vrijednosti zabilježeno kod suspendovanih čestica.

“Problem prekoračenja lebdećih čestica imaju veliki evropski gradovi i problem zagađenja vazduha prisutan je u cijelom svijetu. Lebdeće čestice su zabilježene u Banjaluci, Brodu, Sarajevu, Zenici i u svim gradovima BiH. U narednom periodu treba da se djeluje da se te čestice kontrolišu i smanje”, rekla je Radićeva.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da građani Prijedora udišu kvalitetan zrak, bez obzira na pojedine parametre, jer takve parametre i mnogo gore, po njegovim riječima, imaju gradovi Srpske i Evrope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

” Mjerenja ovdje nisu vršena više godina unazad, kada je u Prijedoru bilo dosta fabričnih dimnjaka i toplana koja je radila na mazut i siguran sam da su tada bili lošiji pokazatelji, ali nemamo dokaze iz tog perioda da bismo napravili poređenj”, rekao je Đaković.

On je dodao da će se u gradu preduzimati određene mjere da se ti parametri koriguju uz napomenu da građani , ipak, mogu biti zadovoljni kvalitetom vazduha koji udišu.

Projekat “Razvoj kapaciteta za integraciju globalnih klimatskih promjena u politike i odlučivanje o razvoju” koji je prezentovan u Prijedoru, realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Republički hidrometeorološki zavod.

(Prijedorgrad.org)

ASHA prodaja vozila