Početna BiH Restriktivne mjere za nevakcinisane došle i do ombudsmana

Restriktivne mjere za nevakcinisane došle i do ombudsmana

Prijedlog Kriznog štaba Kantona Sarajeve da se uvede zabrana ulaska u javne objekte za građane bez potvrde o vakcinalnom statusu, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom kovidu-19, o kome bi danas kantonalna vlada trebalo da odlučuje, izazvala je oprečne stavove u ovom kantonu.

Većina građana s kojima smo razgovarali ističe da bi ovo bila nerazumna odluka Vlade s obzirom na to da je masovna vakcinacija u ovom kantonu krenula tek prije nepunih mjesec dana, a da su do tada išli u susjedne zemlje kako bi se vakcinisali.

Tako Sarajka Nejra Bašić kaže da je primila obje doze, ali da vakcinu nije primila u BiH nego u susjednoj Srbiji.

“Građani Kantona Sarajevo, izuzev u medijima i na društvenim mrežama, od Vlade KS nisu dobili nikakve upute, niti je bilo kakve kampanje o važnosti vakcinisanja a sada bi da uvode restriktivne mjere”, ističe ova Sarajka.

Zbog ove najave veliki broj građana uputio je žalbu ombdusmanima za ljudska prava BiH, koji su juče ukazali da je prilikom razmatranja takvih mjera kojima se ograničava pravo građana na kretanje potrebno utvrditi da li je isto neophodno u demokratskom društvu, da li postoji opravdan cilj, da li postoji proporcionalnost između cilja i poduzetih mjera, te da li je isto zasnovano na zakonu.

Ombudsmani smatraju da je u konkretnom slučaju nesporan javni interes, kao i legitiman cilj, a to je zaštita zdravlja stanovništva, ali je prije donošenja odluke potrebno razmotriti pitanje proporcionalnosti mjera s postavljenim ciljem, te da li je moguće postići cilj blažim mjerama.

“Također, prije odluke o donošenju mjera kojima se ograničavaju ljudska prava treba izvršiti procjenu potreba i specifičnosti osjetljivih društvenih grupa, kao i analizu uticaja mjera na ostvarivanje prava ovih grupa (djeca, djeca sa smetnjama u razvoju, hronični bolesnici, starije osobe, osobe s invaliditetom, stanovnici neformalnih romskih naselja, žene, beskućnici, žrtve nasilja u porodici, lica lišena slobode i dr.)”, ističu ombdusmani.

Podsjećaju javnost i da su 23. februara 2021. godine izdali saopštenje za javnost odnosno poziv svim nivoima vlasti za promptnu nabavku vakcina protiv korona virusa na veb-stranici Ombdusmana, u kojem su posebno ukazali kolika je važnost zdravstvene zaštite koja mora biti organizovana tako da se na najefikasniji način pruži zaštita građaninu.

“U vezi s navedenim opravdano se postavlja pitanje da li su nadležni organi vlasti blagovremeno izvršili nabavku vakcina i učinili ih pristupačnim građanima. Ombudsmani smatraju da u fokusu mora biti pravo svakog pojedinca na zaštitu zdravlja, ali isto tako i pravo drugih s kojima je u kontaktu”, kažu ombdusmani.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, “Nezavisnim novinama” je juče rekao da još ne zna šta će Vlada KS danas odlučiti, dok Zvonko Marić, poslanik SBB-a u Skupštini KS, kaže da je vakcinacija važna, ali da Vlada nije na pravi način ukazala na njen značaj.

“Sramotno je što su sebi dali prednost u odnosu na ugrožene kategorije stanovništva i onkološke pacijente”, rekao je Marić.

Podsjećamo, ministri u Vladi Kantona Sarajeva su se vakcinisali po kabinetima, zbog čega je nedavno SDA tražila njihovu ostavku jer su prioritet dali sebi, a ne građanima.

Inače, u Kantonu Sarajevo dosad je vakcinisano nešto više od 130.000 ljudi. Za kolektivni imunitet stručnjaci smatraju da je neophodno da se vakciniše minimalno između 60 i 70 posto stanovništva. U Kantonu Sarajevo živi nešto više od 400.000 stanovnika.

Haris Vranić, ministar zdravstva KS, ranije je medijima rekao da neće biti suosjećanja za one koji imaju otpor prema mjerama, a najavio je i sastanak Vlade KS i Kriznog štaba, kako bi se predložene mjere razmotrile.

“Nadam se da će naši građani shvatiti važnost vakcinisanja, kako oni ne bi bili razlog da neko drugi zbog njih oboli ili završi sa smrtnim ishodom”, naglasio je tada Vranić.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila