Početna Prijedorski region Resorno ministarstvo o izmjeni trase autoputa Banjaluka-Prijedor koju su tražili mještani

Resorno ministarstvo o izmjeni trase autoputa Banjaluka-Prijedor koju su tražili mještani

U oktobru počinje gradnja autoputa Banjaluka- Prijedor.

Potvrdio je to premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Međutim ostala je nepoznanica hoće li se mijenjati trasa koja prolazi kroz prijedorska naselja Verići, Bistrica i Gornja Omarska, gdje su mještani od početka godine u više navrata protestovali i tražili da se trasa izmjeni jer ruši 31 objekat u ovim naseljima.

Posjetimo izmjenu trase zatražili su i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na sjednici 22. Juna, a sredinom jula oglasila se i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekavši da će do kraja jula na terenu biti izvršena analiza tehničke mogućnosti trase auto-puta Banjaluka-Prijedor koju su predložili mještani, nakon čega će biti doneseno konačno rješenje.

Da li je analiza izvršena provjerili smo u Ministrastvu, odakle nam je saopšteno da konačna odluka o eventualnim izmjenama plana još nije donesena.

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske sprovodi administrativnu proceduru izmjene plana, nakon podnesene inicijative, odnosno nakon što nadležne institucije utvrde opravdanost zahtjeva za izmjenu trase, što uključuje i analizu, od strane nosioca izrade plana, tehničkih rješenja koja su predložili građani. Konačna odluka o eventualnim izmjenama plana još nije donesena”, saopšteno je iz Ministarstva.

Podsjećamo, trasa autoputa Banjaluka-Prijedor već je jednom promijenjena zbog žalbi mještana Kozarca, naselja u opštini Prijedor, zbog toga jer im je tadašnji plan gradnje autoputa ugrožavao stambene objekte i zemljište.

ASHA prodaja vozila