Poskupljenje udžbenika za 30 odsto još jedan je udar na budžet brojnih porodica u Republici Srpskoj i dokaz da republičke institucije ne vode računa o životnom standardu građana, kaže Maja Dragojević Stojić, član Predsjedništva SDS.

Ona navodi da se na lokalnim primjerima Banjaluke, Bijeljine, Istočne Ilidže i drugih pokazalo kako se sistemskim mjerama može doći do besplatnih udžbenika za osnovce i kako rasteretiti budžet, pogotovo višečlanih porodica.

– To je pravi i ispravan odnos prema budućnosti Republike Srpske. Nikakve jednokratne pomoći i ad hok mjere koja Vlada RS trenutno nudi nisu rješenje na duže staze koje bi narodu mogla pomoći. Dok mladima i borcima dijele po 100 KM istovremeno zavlače ruku u njihove džepove preko poskupljenja koja idu u nedogled – kaže Dragojević Stojić.

Ona napominje da višečlane porodice za nove udžbenike sada moraju izdvojiti skoro cijelu jednu platu, bez odjeće i obuće koja je neophodna pred početak svake školske godine.

– Mnoge od tih porodica, koje lično poznajem, nemaju oba zaposlena roditelja. Ovo je veliki problem i oni su prepušteni da se sami snalaze kako znaju i umiju. Tužno je i poražavajuće što Vlada o ovom ne vodi računa i što sva ‘rješenja’ i mjere idu isključivo na teret naroda – poručuje Dragojević-Stojić.

srpskainfo.com