fbpx

Rekordan broj žena u klupama Skupštine USK

U klupama Skupštine USK, pokazali su rezultati opštih izbora održanih u oktobru, sjediće čak 12 žena, što je rekordan broj u odnosu na sve protekle sazive ovog tijela.

Poređenja radi, u protekle četiri godine samo su dvije žene participirale u radu ovog zakonodavnog tijela, a u pretprošlom sazivu sudjelovala je tek jedna.

Prema riječima Fatke Kulenović (SDP), novoizabrane zastupnice i profesorice na Tehničkom fakultetu u Bihaću, rezultati posljednjih izbora svjedoče da se postepeno mijenja uvriježeni stereotip o učešću žena u organima vlasti na području USK. Ipak, kaže, radi se o jednoj vrsti privida, jer žene još nisu u dovoljnoj mjeri uključene u odlučivanje o važnim stvarima.

“Mislim da žene u Skupštini USK treba da iskoriste ovu priliku i pokažu da nisu izabrane slučajno i po sili izbornog zakonodavstva koje propisuje da se na listama mora nalaziti određen broj žena. Bez obzira na to šta neko misli, još u našem društvu ne postoji dovoljno povjerenja da žena može obnašati odgovornu funkciju”, kaže Kulenovićeva.

Njena koleginica Ifeta Kadić (SBB) smatra kako će učešće žena u radu Skupštine USK donijeti novi kvalitet i veću produktivnost u radu tog zakonodavnog tijela. “Ne treba smetnuti s uma da se žene danas nalaze na čelu nekih od najrazvijenijih i najuticajnijih država na svijetu, tako da stereotip da politika nije za žene jednostavno ne drži vodu. Za razliku od muškaraca, žene imaju snažnije izraženu empatiju, koja može biti pokretač mnogih pozitivnih procesa”, smatra Kadićeva.

Za Vildanu Alibabić (Naša stranka) izbor u Skupštinu USK predstavlja političko krštenje i ona smatra da će se ovoliko prisustvo žena u dobroj mjeri odraziti na buduće odluke.

“Vidjećemo u kojoj mjeri će se nove zastupnice moći osloboditi stega stranačke poslušnosti i izboriti s raznim vrstama pritisaka. Za njihovo djelovanje biće važni individualna snaga, znanje i samopouzdanje”, kaže Alibabićeva.

(Nezavisne)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila