Početna Prijedorski region Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović danas boravio u posjeti Prijedoru

Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović danas boravio u posjeti Prijedoru

Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović danas je boravio u posjeti Prijedoru.

Na samom početku reis Kavazović se sastao s Glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Prijedor, Benjaminom ef. Hodžićem.

Nakon toga uslijedila je posjeta naselju Čarakovo gdje se Kavazović obratio članovima porodica ubijenih i nestalih i mještanima ove prijedorske mjesne zajednice.

Kavazović je u Memorijalnom centru Čarakovo, okružen stotinama fotografija nevino ubijenih, naglasio značaj čuvanja sjećanja na nevine žrtve, ali da nema mjesta mržnji.

– Moramo podići glavu, bol ćemo u sebi nositi, ali moramo ići dalje. Moramo graditi budućnost našoj djeci. Ovo je najbolji primjer jednog džemata koji je učinio što je mogao da se sjećanje ne potisne, da ovo pamtimo, ali nikad da u vlastitom biću u našoj duši proizvedemo mržnju prema drugom i drugačijem – kazao je reis Kavazović.

Također naglasio je da Federacija BiH mora u značajnijoj mjeri biti prisutna u Čarakovu i ostalim povratničkim sredinama u kojima građani moraju biti uporni i boriti se opstanak na svojim imanjima.

Na kraju današnjeg boravka u Čarakovu, reis je prisustvovao učenju jasina i Dove pred dušu imama Sulejmana ef. Dizdarevića.

U delegaciji Islamske zajednice BiH koja je danas boravila u Prijedoru i Čarakovu bio je i muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić.

 

Prijedor24.com