Početna Prijedorski region Regionalna kancelarija IRB RS otvorena u Prijedoru: Primarni cilj održati likvidnost privrede

Regionalna kancelarija IRB RS otvorena u Prijedoru: Primarni cilj održati likvidnost privrede

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske prvu poslovnicu izvan Banjaluke otvorila je u Prijedoru, a osnovni zadatak ove filijale, koja ima tri zaposlena radnika, je približavanje usluge građanima i privrednicima, te pružanje stručnih usluga i monitoring plasmana u prijedorskoj regiji.

Traku su presjekli ministarka finansija u Vladi RS Zora Vidović,  ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i direktor IRB RS Dražen Vrhovac.

Nakon svečanosti otvaranja regionalne kancelarije IRB-a, održana je regionalna konferencija o aktuelnom stanju i perspektivama poslovanja za privrednike sa područja Prijedora.

Konferenciji, u organizaciji IRB RS i grada Prijedora, prisustvovao je veliki broj privrednika, koji su, pored predstavnika Vlade, ove banke i lokalne zajednice, direktne odgovore mogli dobiti i od direktora Garantnog fonda, koji je zajedno sa IRB-om predstavio svoje kreditne i garantne ponude i njihovu dostupnost.

Otvaranjem filijale u Prijedoru, direktor IRB RS Dražen Vrhovac je istakao da se realizuje nova politika ove finansijske institucije o zastupljenosti širom Republike Srpske na regionalnom principu i da je ovo najjasnija poruka Vlade Srpske o snažnom razvoju kako grada Prijedora tako i cijele regije.

– Okrugli sto s privrednicima prijedorske regije samo je nastavak realizacije planova i aktivnosti obilaska cijele Srpske i razgovora sa preduzetnicima kojima je godina pandemije uzrokovala dosta problema, ali kojima je set mjera Vlade i IRB-a olakšao poslovanje i poboljšao likvidnost – kazao je Vrhovac.

Ministarka finansija RS Zora Vidović ovom prilikom kazala je da je IRB od osnivanja do danas dao ogroman doprinos razvoju Srpske, naročito privrede, da se to nastavlja i da je viđena pozitivna uloga IRB-a i u doba ekonomske krize, ali i pandemije. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog razgovora sa privrednicima jer se čuju i dobre i loše strane u odnosu na njihovo razmišljanje prema Vladi.

– Šta je dobro što je Vlada radila, a šta nije, šta treba poboljšavati, to nam uvijek mnogo znači. Mi smo u prošloj godini podržavali privredu koliko je bilo moguće iz budžeta Srpske i u ovoj godini to radimo. Taj tempo zavisi od nivoa pandemije. Prvi pokazatelji u ovoj godini su jako dobri i ako tako nastavimo u toku cijele godine bićemo vrlo zadovoljni – rekla je Vidovićeva.

Pavlović je istakao da je grad ponosan što je dio priče IRB-a o organizovanju okruglih stolova širom Srpske i da ovo domaćinstvo, kao i novoosnovani Privredni savjet grada Prijedora, pokazuje opredijeljenost ka stalnoj komunikaciji sa privrednicima i unapređenju privrede kroz njihove ideje i razmišljanja.

Prijedlozi

Privrednici prijedorske regije na konferenciji su imali brojne prijedloge. Oni su od vlasti, između ostalog, zatražili produžetak preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama na još godinu dana.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila