Početna BiH Redovi stanovnika BiH kako bi glasali za predsjednika Hrvatske (VIDEO)

Redovi stanovnika BiH kako bi glasali za predsjednika Hrvatske (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 44 mjesta u Bosni i Hercegovini državljani Hrvatske danas mogu doći i dati svoj glas za predsjednika Republike Hrvatske. U Mostaru takvih mjesta je 19, a na jednom se našla i reporterka portala Klix.

Riječ je o Osnovnoj školi Petra Bakule gdje je jutros rano glasao i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović. Okolina škole je zakrčena automobilima, a saobraćaj se zbog velikog interesa građana odvija otežano.

Na stotine građana nema problema sa vjetrom i snijegom koji je počeo padati oko podne kako bi dali svoj glas za jednog od kandidata – Zorana Milanovića iz SDP ili Kolindu Grabar-Kitarović iz HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, javna je tajna da je HDZ BiH organizovao prevoz iz mnogih krajeva BiH kako bi mobilizovao glasače koji svakako tradicionalno većinski podržavaju aktuelnu predsjednicu.

Štaviše, Čović je jutros na tu konstataciju novinara rekao da HDZ čini sve kako svi Hrvati koji to žele danas mogli dati svoj glas.

Što se tiče izlaznosti, u Bosni i Hercegovini je do 11.30 sati na izbore je izašlo 3.500 birača više nego u prvom krugu. Kako je objavio DIP, u prvom krugu glasalo je 6211 birača, dok je danas izašlo 9725 birača.

Jadranka Modrić iz Generalnog konzulata RH u Mostaru kaže kako glasanje protiče bez problema iako su gužve velike.

– Škola nema dovoljno kapaciteta, ali smo dobro organizovani i nema velikih čekanja – kaže Modrić za Klix i dodaje da se najvise čeka na biralištima za glasače čije prezime počinje sa slovom “M” jer ih je najviše.

Generalno, do 11.30 sati na sva birališta u HR i inostranstvu izašlo je 18,87 odsto birača. Za poređenje, u prvom krugu do 11.30 glasalo je 15,75 odsto, odnosno 552.129 birača.

Izbore je ispratio i manji incident u kojem je učestvovao Zoran Milanović i glasač Kolinde Grabar-Kitarović.

– Ovo je komunjara. Laže vas. Evo birajte ga – vikao je jedan čovjek koji je ulazio na biralište u trenutku kada je Milanović izlazio. Kandidat SDP mu je pokušao pružiti ruku što je čovjek odbio nastavivši vrijeđati Milanovića.

Kolinda je glasala mirno i nakon obavljanja svoje građanske dužnosti poručila kako je danas u Hrvatskoj praznik demokratije.

Klix.ba

ASHA prodaja vozila