Početna Svijet Razvija se potencijalna vakcina protiv koronavirusa

Razvija se potencijalna vakcina protiv koronavirusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biotehnološka podružnica grupacije British American Tobacca (BAT), Kentucky BioProcessing (KBP), razvija vakcinu protiv COVID-19 koje je trenutno u fazi predkliničkog ispitivanja. U slučaju uspješnog testiranja, BAT vjeruje da bi se, uz pomoć partnerskih kompanija i vladinih agencija, već od juna moglo početi proizvoditi između jedan i tri miliona dozvakcina.

Potencijalno cjepivo protiv COVID-19 razvija se korištenjem nove tehnologije ubrzanog rasta duhana – trenutno je u fazi predkliničkog ispitivanja

BAT-ova američka podružnica Reynolds American Inc preuzela je 2014. godine tvrtku KBP s ciljem korištenja njenih jedinstvenih tehnologija ekstrakcije duhana u razvoju nove kategorije proizvoda koje su, za razliku od cigareta, lišene procesa izgaranja duhana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BAT istražuje mogućnosti saradnje sa vladinim agencijama kako bi što prije cjepivo uveo u fazu kliničkih studija.

“U kontaktu smo sa Američkom agencijom za hranu i lijekove i očekujemo instrukcije za sljedeće korake. Stupili smo također u kontakt sa Odjelom za zdravlje i socijalnu skrb u Ujedinjenom Kraljevstvu kao i američkim regulatorom BARDA. Želimo pružiti podršku i omogućiti pristup našem istraživanju kako bi što više ubrzali razvoj cjepiva protiv COVID-19- kazao je direktor znanstvenih istraživanja BAT-a David O’Reilly.

On je naveo da je razvoj cjepiva izazovan i kompleksan i da vjeruje da su napravili značajan iskorak koristeći tehnologiju ubrzanog rasta duhana.

“Potpuno podržavamo apel Ujedinjenih nacija koji traže sveobuhvatni pristup svih zainteresiranih strana u društvu u borbi protiv globalnih problema. KBP već neko vrijeme razvija mogućnosti alternativne upotrebe duhana, a jedna od tih mogućnosti je razvoj cjepiva. Posvećeni smo podržavanju globalnih napora u zaustavljanju širenja COVID-19 kroz korištenje dostupnih tehnologija – izjavio je dr. David O’Reilly.

ASHA prodaja vozila