Početna Vijesti Razmatrana zabrana korištenja solarijuma za mlađe od 18 godina

Razmatrana zabrana korištenja solarijuma za mlađe od 18 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlogom zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja propisana je zabrana korištenja solarijuma za osobe mlađe od 18 godina i takva praksa prisutna je u zemljama EU i okruženja, rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na sjednici Narodne skupštine.

– U skladu sa razvojem savremenih tehnologija, moramo da odgovorimo na probleme koji se odnose na zaštitu zdravlja od nejonizujućih zračenja – rekao je Šeranić obrazlažući navedeno zakonsko rješenje.

On je naglasio da se zakonskim odredbama uređuju načela i mjere zaštite od djelovanja nejonizujućih zračenja, stručni poslovi zaštite od nejonizujućih zračenja, sprovođenje monitoringa izvora elektromagnetnih polja i druga pitanja od značaja za zaštitu zdravlja ljudi i zaštitu životne sredine od štetnog djelovanja nejonizujućih zračenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeranić kaže da se zakonom daje osnov za donošenje podzakonskih akata kojima će biti propisane granične vrijednosti izloženosti nejonizujućim zračenjima, a u skladu sa međunarodnim preporukama i standardima.

– Biće pojednostavljene procedure dobijanja odobrenja za upotrebu izvora elektromagnetnih polja do 300 gigaherca i daće se osnova za regulisanje oblasti za koju do sada nije postojala pravna regulativa, i to za oblast optičkih zračenja-  dodao je Šeranić.

Poslanici vladajuće većine i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske saglasni su da je navedeno zakonsko rješenje kvalitetno i da ga je neophodno usvojiti, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila